Ugrás a tartalomra

170 éve él a magyar nép szívében ’48 emlékezete

2018. március 19. hétfő
Budafok-Tétény lakói Zámbelli Lajos huszárezredes emléktáblája előtt emlékeztek meg az 1848-as forradalomról és szabadságharcról.
170 éve él a magyar nép szívében ’48 emlékezete

Az ünnepségen Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. „170 éve él a magyar nép szívében 1848 emlékezete. Ami életben tartja, az korszakonként hol a szabadság iránti vágy, hol a kivívott szabadság szeretete.” – kezdte beszédét. „A magyarok szabadságvágya 1848 nyomán vált példaképpé és szimbólummá a művelt világban. (..) A magyaroknak nem saját uralkodórétegükkel, hanem egy birodalommal kellett megküzdeniük, ezért a forradalom nem torkollott polgárháborúba. Ez az oka annak, hogy a mai napig egységesen tudja az ország ünnepelni a forradalom és szabadságharc hőseit.” – mondta Németh Zsolt. „Mi az 1848-as forradalom és szabadságharc legfontosabb tanulsága a mának? A magyar nép visszautasítja, hogy a progresszió, erőszakos elvárások és diktátumok nevében semmibe vegyék az általa tisztelt hagyományokat. A magyar nép csak olyan vezetést fogad el, ami a nemzeti felemelkedést, és nem egy birodalom céljait szolgálja. Megint vannak, akik új birodalomba, globális rendbe sorolnák be a magyarságot, megfosztva nemzeti szuverenitásától, identitásától, és szabadságától, ez azonban ’48, ’56 és ’89 nemzetével nem fog menni.” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Beszéde után a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola diákjai, valamint a Csilingelő gyermekkórus adott ünnepi műsort a 170 éve történt eseményekre emlékezve. Az ünnepség zárásaként a kerületi szervezetek koszorút helyeztek el Zámbelli Lajos honvéd huszárezredes emléktáblájánál. Az önkormányzat nevében fejet hajtottak Szepesfalvy Anna, Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármesterek. Zámbelli Lajos lakóházának emléktáblájánál koszorút helyeztek el a honvéd huszárezredes leszármazottai is.

Fotó: Kocsis Zoltán