Ugrás a tartalomra

1956-ra emlékezünk Budafok-Tétényben

2016. október 10. hétfő
Helytörténeti programokkal, filmvetítésekkel, koncerttel, kiállításokkal és színházi előadással emlékezünk a kerületben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.
1956-ra emlékezünk Budafok-Tétényben

Programajánló - '56-os programsorozat a kerületben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Budafoki Református Egyházközség nagyszabású programsorozattal tiszteleg ’56 hősei előtt.

Budafok-Tétény önkormányzata, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Budafoki Református Egyházközség nagyszabású programsorozattal tiszteleg a hősök emléke előtt. Helytörténeti konferenciával és az „Egy nép kiáltott!” című fotókiállítással veszi kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékező 22. kerületi programsorozat 2016. október 16-án a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. A 10 órakor kezdődő konferencián Budafok-Tétény szerepét elevenítik fel az 1956-os eseményekben, majd a 15 órakor Hury József ’56-os fotóiból nyílik kiállítás.

Hury József Budafokon született 1936. november 7-én. Tanulmányait is itt végezte, érettségi vizsgát a Budai Nagy Antal Gimnáziumban (a korábbi premontrei rendi iskolában) tett. 1956. október végén, november elején Budafokról barátaival, több teherautóval elindultak Mosonmagyaróváron keresztül Ausztriába, hogy Vöröskeresztes segélyszállítmányt hozzanak a rászorulóknak. Konvojuk egy részét átengedték a határon, a másik részét Mosonmagyaróváron tartották. A történelmi események úgy alakultak, hogy a határon átjutottak már nem térhettek haza, azokat, akiket Óváron tartottak sürgősen visszadelegálták Budafokra.

A szovjet ostromot itthon élték át, majd a kíváncsiságtól hajtva november 6-án és 7-én bementek a belvárosba. Ekkor szembesültek a megszállás eredményével. Hury József a nagykabátja alól, egy Pajtás márkájú fényképezőgéppel kezdett el fotózni. Képei nem tematikus rendben készültek, hanem egy húszéves fiatalember megdöbbent szemével. Fotózott, amit látott. A képek minőségét a rejtett kamera és az akkori technika határozták meg.

Néhány nap elteltével nagyapja figyelmeztette öt és barátait, hogy keresik őket, tehát menniük kell. A nagyapa szervezte meg a vasutas barátai segítségével, hogy újra az osztrák határra kerüljenek, ahonnan különféle viszontagságok után átjutottak a már ellenőrzött határon Ausztriába.

Fényképfelvételei negatívjait magával vitte. Bécsben a képeket előhívatta. (szerencséjére, mert a negatívok később eltűntek). Emigrációja alatt a képeket egy albumban őrizte, 2015 novemberében döntötte el, hogy nyilvánosságra hozza.

Budafok-Téténynek jutott az a megtiszteltetés, hogy a forradalom 60. évfordulóján az eddig még nem publikált képekből kiállítást szervezhetett. A képek és a téma különlegességét az is jelzi, hogy a kiállítást a jövőben várhatóan az Egyesült Államokban is bemutatják.

Másnap, 17-én a fényképek egy része a Budafoki Szomszédok Piaca átriumában is megtekinthető, aznap 18 órától Bereményi Géza Eldorádó című filmjét vetítik a Cziffra Központban, amit pódiumbeszélgetés követ a főszereplővel, a kerületi Eperjes Károly színművésszel. Október 19-én, szerdán Garbóci László helytörténész vezetésével helytörténeti sétát és Ismerős Arcok-koncertet is tartanak a kerületben, a Piac téren pedig az esti órákban fényinstallációkat tekinthetnek meg az érdeklődők. Október 20-án egy rendhagyó történelemórát követően a Berni követ című filmet vetítik a Klauzál Házban. Október 21-én Takács Pál emléktábláját avatják fel a Tüdőgondozó épületénél, a Rózsavölgyi Közösségi Házban pedig költői estet rendeznek. Október 22-én, szombaton 16 órakor tartják a kerület központi megemlékezését a Városháza dísztermében, amelyet koszorúzás követ az ’56-os emlékműnél. A rendezvénysorozatot színházi előadás zárja a Klauzál Házban.

A rendezvénysorozatot az „1956-os Emlékbizottság” támogatja és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg. (2016)

Részletes program: http://www.budafokteteny.hu/hir/budafok-teteny-igy-tiszteleg-a-forradalom-evfordulojan