Ugrás a tartalomra

1956-ra emlékezünk: elkezdődött az egyhetes programsorozat Budafok-Tétényben

2016. október 17. hétfő
Helytörténeti programokkal, filmvetítésekkel, koncerttel, kiállításokkal és színházi előadással emlékezünk a kerületben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára
1956-ra emlékezünk: elkezdődött az egyhetes programsorozat Budafok-Tétényben

Budafok-Tétény önkormányzata, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Budafoki Református Egyházközség nagyszabású programsorozattal tiszteleg a hősök emléke előtt. Helytörténeti konferenciával és az „Egy nép kiáltott!” című fotókiállítással vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékező 22. kerületi programsorozat október 16-án a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. A délelőtti konferencián Budafok-Tétény szerepét elevenítették fel az 1956-os eseményekben, majd a 15 órakor Hury József ’56-os fotóiból nyílt kiállítás.

Hury József Budafokon született 1936. november 7-én. Tanulmányait is itt végezte, érettségi vizsgát a Budai Nagy Antal Gimnáziumban (a korábbi premontrei rendi iskolában) tett. 1956. október végén, november elején amatőr fotósként a nagykabátja alól, egy Pajtás márkájú fényképezőgéppel rögzítette az eseményeket. Fotózott, amit látott. Fényképfelvételei negatívjait magával vitte Bécsbe. Emigrációja alatt a képeket egy albumban őrizte, 2015 novemberében döntötte el, hogy nyilvánosságra hozza. Budafok-Téténynek jutott az a megtiszteltetés, hogy a forradalom 60. évfordulóján az eddig még nem publikált képekből kiállítást szervezhetett. A képek és a téma különlegességét az is jelzi, hogy a kiállítást a jövőben várhatóan az Egyesült Államokban is bemutatják.

„Amikor a képekre néznek, kérem, hogy pár pillanatnál tartsák tovább tekintetüket egy-egy képen és ne fotóként, hanem a valóságként tekintsenek rájuk. A beleélés élménye adja meg azt a közösségi tudatot, ami miatt a mai napig emlékezünk ‘56-ra és ami miatt 100 év múlva is történelmünk egyik legjelentősebb eseményként fog tekinteni rá az utókor.” – mondta a vasárnapi kiállítás nyitóünnepségén Zugmann Péter alpolgármester.

Október 22-én, szombaton 16 órakor lesz a kerület központi megemlékezése a Városháza dísztermében, amelyet koszorúzás követ az ’56-os emlékműnél. A rendezvénysorozatot színházi előadás zárja a Klauzál Házban.

A rendezvénysorozatot az „1956-os Emlékbizottság” támogatja és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

Számos programmal emlékezünk a kerületben a hatvan évvel ezelőtt történtekre.

Részletes program: http://www.budafokteteny.hu/hir/budafok-teteny-igy-tiszteleg-a-forradalom-evfordulojan