Ugrás a tartalomra

’56-ra emlékeztek a Városház téren - Videóval frissítve!

2020. október 23. péntek
Október 22-én a Városház téri ’56-os emlékműnél, majd Dr. Takács Pál emléktáblája előtt hajtottak fejet az emlékezni vágyók. Az ünnepségen Dr. Gali Máté történész idézte fel a forradalom és szabadságharc eseményeit.
’56-ra emlékeztek a Városház téren - Videóval frissítve!

64 évvel ezelőtt tört ki a Magyarország történelmét meghatározó forradalom és szabadságharc. Ennek alkalmából, a nemzet hőseire emlékezve tartottak ünnepi megemlékezést Budafok-Tétényben, a Városház téri ’56-os emlékműnél.

Az eseményen Dr. Gali Máté történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa mondott beszédet, aki az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szólva így fogalmazott: „Ezen tizenkét nap során az egész világ figyelme hazánkra szegeződött. Az erkölcsi és politikai zsinórmértékül szolgáló szabadságküzdelem kizárólagosan magyar világeseménnyé vált. Egy olyan kis nép vívta halált megvető bátorsággal harcát a világ leghatalmasabb állama, a Ronald Reagan amerikai elnök által csak a „Gonosz Birodalmának” nevezett Szovjetunió ellenében, amelyik megelégelte azt, hogy — a kiváltságosokat leszámítva — gyakorlatilag minden rétegét megsértette, becsapta, elbizonytalanította a propagandaszólamokkal jólétet és igazságosságot ígérő kommunista diktatúra”. A történész ezután felidézte a forradalom és szabadságharc eseményeit, mely bár elbukott, hőseinek áldozatvállalása nem volt hiábavaló: „Örökérvényű példát mutattak az utókornak nemzeti egységből, bátorságból, önfeláldozásból. Ezért ha nem csak emlékszünk az értünk hozott erőfeszítéseikre, hanem törekszünk is arra, hogy példájukat a magunkévá tegyük, akkor úgy hiszem, hogy nem hiába ontották vérüket.”

Az eseményen közreműködött Dizseri András televíziós műsorvezető, aki Priska József Tamás Öreg almafám és A kis farkas dala című versét szavalta el. A megemlékezés végén a résztvevők — köztük egyházak, pártok, intézmények és magánszemélyek — megkoszorúzták a Városház téri emlékművet. Ezt követően Dr. Takács Pál emléktáblája előtt is fejet hajtottak az egybegyűltek, így tisztelegve a budafoki orvos emléke előtt, akit a forradalomban vállalt szerepéért börtönbüntetésre ítéltek. Az emlékezők előbb koszorúik elhelyezésével, majd Szász Lajos, a Budafoki Református Egyházközség lelkészének vezényletével közös énekléssel rótták le tiszteletüket.