Ugrás a tartalomra

A bécsi klasszikus és a jazz

2017. május 26. péntek
Beethoven műveinek feldolgozásait játszotta a Sárik Péter Trió a Klauzál Házban
A bécsi klasszikus és a jazz

Beethoven-művek jazzadaptációival aratott hatalmas sikert a Sárik Péter Trió a Klauzál Házban, ahol a közönség részvételével az Örömóda is elhangzott. A zenei korlátokat nem ismerő Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő) és Gálfi Attila (dob) alkotta trió saját szerzeményei mellett számos átirattal, köztük klasszikus művek feldolgozásaival gazdagította a magyar zenei élet palettáját.

– Az igazán nagy művek, mint Beethoven darabjai is, kiállják az idő próbáját, sőt mai környezetbe kerülve újjászületnek – mondta Sárik Péter, akivel az egész estés Beethoven-programról beszélgettünk.

– Beethoven a kedvenc zeneszerzője?

– Közel sem, Bach és Bartók zenéje közelebb áll hozzám, de két évvel ezelőtt kaptunk egy olyan felkérést, amelyre nem lehetett nemet mondani.

Mi voltunk az első jazz-zenekar, amely felléphetett a Beethoven Budán fesztiválon, és ez inspirált arra, hogy e korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozzam.

lképzeltem, hogyan hangszerelné át saját darabjait, ha lenne egy ilyen remek jazztriója, mint nekem, és műveinek eredeti üzenetét, hangulatát megőrizve átgondoltam a szerzeményeit. Menetközben rájöttem, hogy Beethoven zenéje iszonyatosan jól működik a jazzben, a német zeneszerző hasonlóan kezeli az akkordokat, mint mi, jazz-zenészek. Hatalmas élmény, hogy a bombasztikus slágerszerző művei több mint kétszáz év elteltével is ugyanúgy hatnak az emberekre.

– Az improvizáció is belefér ebbe a programba?

– Régen minden zenész tudott improvizálni. A nagy előadók fantasztikus kadenciákat játszottak a zeneművekben, ahol játékukkal megmutathatták, mit gondolnak az adott műről. Ez idővel elhalt, de mi fontosnak tartjuk, hogy a klasszikus művekbe visszahozzuk az improvizációt, és ez az egyik oka, hogy „belenyúlunk” a nagy zeneszerzők műveibe.

– Mit jelent a Sárik Péter Trió X Beethoven címben az X?

– Szeretem kicsit provokálni az embereket, ezért néha szemtelen címet találok ki. Legbelül ezt a legnagyobb tisztelettel teszem, de mindig jó, ha az emberek felkapják a fejüket. Eredetileg a Sárik Péter Trió – közreműködik Beethoven címet adtam, de egy nagy tudású barátom szerint a közreműködik szó angol megfelelőjét rövidesen az X fogja helyettesíteni. Bár ez nem így történt, az X, mint rejtett kód, a műsor és az ebből készült lemezünk címében is megmaradt. (Tamás Angéla)