Ugrás a tartalomra

A budafok-tétényiek elutasították a kényszer-betelepítést

2016. október 15. szombat
A kerületben volt az egyik legmagasabb a „nem” szavazatok aránya Budapesten
A budafok-tétényiek elutasították a kényszer-betelepítést

Budafok-Tétényben az átlagosnál mozgalmasabban telt a népszavazási vasárnap a többi fővárosi kerülethez viszonyítva. A kerületi részvétel (43,8%) jóval meghaladta a budapesti átlagot (39,4%).

Igen előkelő helyen szerepel a XXII. kerület az aktivitási rangsorban, ha azt nézzük, a választópolgárok hány százaléka szavazott érvényesen. Ebben Budafok-Tétény 39,2%-kal a harmadik a huszonhárom kerület közül, hiszen csak a XVI. és a XII. kerületben ment el több szavazó érvényesen voksolni (utóbbiban csak hajszálnyival nagyobb ez az arány). Így a XXII. kerület maga mögé utasított olyan hagyományosan aktív városrészeket, mint az I. vagy a II. kerület.

Még inkább az élen áll Budafok-Tétény a NEM szavazatok arányát tekintve. Az összes választásra jogosult 38,5%-a szavazott nemmel, ezzel a kerület második a sorban – azaz a választók a XVI. kerület után itt utasították el a legnagyobb arányban a kötelező betelepítési kvóta hazánkra erőltetését. Az érvényesen szavazók közül 1,6% igennel, míg 98,4% nemmel voksolt. Ezzel a kerületben volt az egyik legalacsonyabb az „igen” és legmagasabb a „nem” szavazatok aránya. Lényegében tehát a kerületi szavazók hozták a legegyértelműbb döntést: gyakorlatilag holtversenyben az e tekintetben első XV. kerületiekkel.

A kerületben is a szokásosnál magasabb, 10,4% volt az érvénytelen szavazatok aránya. Ez azonban jóval alatta marad a budapesti átlagnak (11,8%), így 14 olyan kerület is van, ahol magasabb volt az érvénytelenül szavazók aránya.

(VH)