Ugrás a tartalomra

A Duna-part tájtörténete

2019. június 19. szerda
Környezetvédelmi terepverseny a Hárosi-öbölben
A Duna-part tájtörténete

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület a 90-es évek óta rendszeresen megrendezi az általános iskolás felső tagozatos diákok részére a környezetvédelmi csapatversenyt. Minden alkalommal más területet ismerhetnek meg a diákok: volt már verseny például a Hunyadi-szigeten, a Tétényi-fennsíkon. Idén ötven tanuló jelentkezett a Hárosi Duna-part térségében megtartott terepversenyre.

A Hárosi-öböl a Duna-parttal, majd a M0-s alatti ártéri erdő a Kis-Háros-szigetig rendkívül értékes, egyben látványos természeti területe a kerületnek, ami szinte érintetlen formában maradt meg ez idáig. A diákoknak a Gergely Attila botanikus által összeállított munkafüzetet kellett kitölteniük, melyhez öt állomáson feladatokat is kaptak a versenyzők. Az első állomásnál a csapatoknak le kellett menniük a Duna menti ösvényre, ahol „Tájtörténet” címmel kaptak kérdéseket. A következő helyszíneken a ligeterdőről, az ártér állatvilágáról és védett virágairól kellett mesélniük a diákoknak. De volt még kérdés a természetvédelemről is, melyet az utolsó állomáson tettek fel az önkéntesek. A verseny végén a Tétényi Duna-part Lovasklubban Schütt Margit mutatta meg az ott élő állatokat a diákoknak, amíg a munkafüzetet kijavították. „A verseny fő célja az, hogy a gyerekek megismerjék a kerületünkben megtalálható, még érintetlen környezeti értékeket” – mondta Mészáros Péter.

Mindkét kategóriában azonos eredmény született: I. helyezett lett az 5–6. és 7–8. korcsoportban a Baross Gábor Általános Iskola csapata, második helyen végzett mindkét kategóriában a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, harmadikok lettek a Gádor Általános Iskola csapatai. Eredményesen szerepelt a Bartók, az Árpád, a Nádasdy és a Hugonnai iskola, valamint a Budai Nagy Antal Gimnázium csapata. Az összes iskola vagy „mobil” rovarszállót, vagy denevérodút és posztereket kapott. A dobogósok könyveket és magazinokat kaptak ajándékba.

(Viszkocsil Dóra)