Ugrás a tartalomra

A fakivágásokról objektíven

2017. július 25. kedd
A napokban több bejelentés is érkezett az önkormányzathoz a kerületben történő fakivágások miatt. Bár a két jelzett helyszín – József Attila lakótelep és Mária Terézia utca – a Főváros kezelésében áll, az önkormányzat szükségesnek tartja néhány alapvető tény rögzítését.
A fakivágásokról objektíven

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a József Attila lakótelepet érintő felújítás során a buszmegálló környezete is megújul. A Főkert munkatársai az érintett területen balesetveszélyre hivatkozva kivágják a japánakác fákat, melyek több ponton is bélkorhadtak, így nagy és előrejelezhetetlen veszélyt jelentenek az arra közlekedőkre. Ősszel, a normál faültetési időszakban új csemeték kerülnek a helyükre a megújuló területen.

 

A Mária Terézia utcában a Főkert által kezelt fák okoztak sok gondot – gyökereik feltörték mind a járdát, mind pedig az utat. Sajnos több baleset is történt már a feltöredezett járda miatt. A járda és az út felújítása azonban hiábavaló mindaddig, amíg a gyökerek újra és újra felnyomják a burkolatot. A Főkert azonban ősszel itt is új facsemeték telepítésével igyekszik barátságosabbá tenni a látképet.

 

Hangsúlyozzuk, hogy Budafok-Tétényben nyomós indok nélkül egyetlen fát nem vágott ki sem az önkormányzat, sem a Főkert, és ez így lesz a jövőben is. Fontos azonban látni, hogy – például a fent említett helyzetekben - több szempontból is mérlegelni kellett a döntések meghozatalát, ahogy tette ezt a Főkert is. Azt gondoljuk, az életet és a vagyont veszélyeztető fák tulajdonosai, kezelői helyesen járnak el, mikor elsődleges szempontjuk a veszélyhelyzet elhárítása.

 

A fák gondozása, a megtartásukról vagy kivágásukról szóló döntés komoly megfontolást igényel. Sokan hajlamosak ez ügyben „a partvonalról bekiabálni”, minden felelősség nélkül. Könnyen megeshet, hogy aki ma a fakivágást ellenzők élharcosa, pár hónap múlva épp amiatt perel, mert az érintett hatóság nem vágatott ki egy később veszélyesnek bizonyult fát.

 

Budafok-Tétény önkormányzata hisz abban, hogy napjainkban különösen fontos szerepe van a zöldfelületek fenntartásának és növelésének. Faültetési programunk, az új fatelepítések ténye minden évben ezt igazolja.

 

 

Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata