Ugrás a tartalomra

A fuvaros, a pékmester és a motorversenyzők

2017. február 20. hétfő
A Niederkirchner család őseit még Savoyai Jenő telepítette be Magyarországra
A fuvaros, a pékmester és a motorversenyzők

A Niederkirchner család első dokumentumának az 1372-ből származó, Badenben kiállított családi címeradományozási okirat tűnik, amelynek másolatait ma is nagy becsben tartják az ősi család leszármazottai, ahogy a Hidromechanikai Szövetkezet főmérnöke, Niederkirchner Antal is, aki eddig hatszáznál több ősét feltérképezte.

Elöljáróban elmondta, hogy őt még Niederkirchnernek anyakönyvezték, öccsei azonban már születésükkor a magyarosított Nádor nevet kapták. Később, 1961-től ő is Nádor lett, de a 80-as évek végén visszavette ősei nevét. 

Elmesélte, hogy 1712-ben Savoyai Jenő herceg nyolc családot telepített be Csepel-szigetre, az Uitz, Fürcht, Schäffer, Petz, Harb, Russ, Most és a Niederkirchner családot. Niederkirchner József, aki nemesi címe ellenére varga volt, végrendeletét már Csepelen készítette el 1736-ban. Felesége, Veronika két gyermekkel ajándékozta meg, 1720-ban Józseffel és rá kilenc évre Mária Annával. 

– József Koch Barbarával kötött házasságából hat gyermek született, köztük két fiú, István György és János György. A dokumentumokból kiderült, hogy Józsefet, bár a család továbbra is Csepelen lakott, érdekes módon Budafokon helyezték örök nyugalomra, sírját azonban még nem találtam meg, ugyanis a temető bejárata közelében található két családi kriptában a később elhunyt családtagok nyugszanak – szőtte tovább a történetet Niederkirchner Antal. 

Elmondása szerint ősei felkutatásában sok segítséget kapott Lévay Bélától, akinek felesége a nagymamája révén szintén a Niederkirchner családhoz tartozik.   

Egyenes ágon az 1740-ben született János György, majd a szintén János Györgyre keresztelt fia vitte tovább a Niederkirchner nevet. Ő Thomas Katalinnal kötött házasságot, amelynek gyümölcse három lány és három fiú lett.

– A fiúk közül Menyhért Hegedűs Annát vette el, aki Rosinát Józsefvárosban, Györgyöt és Annát Terézvárosban szülte meg. 

Az ősapa, a majoros és birtokos György felesége, Jankó Borbála az Árpád utca 6. szám alatti házban hunyt el, négy gyermekük közül az 1842-ben született József szintén Jankó lánnyal, Erzsébettel lépett frigyre. Az ő sírboltjuk az egyik családi kripta a budafoki temető bejárata közelében. Erzsébet a Tatárka utca sarkán keresztet is állíttatott a férje tiszteletére, és bár az már nincs meg, a talapzata, a feliratos alapkő a mai napig az én Kertész utcai kertemben áll – folytatta a főmérnök. 

Ükapjáról, Menyhértről elmesélte, hogy fuvaros volt, ahogy később a dédapja is, és Höltzl Erzsébettel, valamint hat gyerekével a Templom utca 16. számú lakásban éltek. A három fiúgyermek közül a dédapa, Niederkirchner Antal és családja a sportpályával (BMTE) szemben lakott, a Promontor utca 96. szám alatt. Édesapja, aki telente a pályán korcsolyázott, ha átfagyott a jégen, sokszor átszaladt a nagymamájához, Schpeitler Annához teázni. 

– Házasságukból született Irma lányuk és Antal nagypapa, aki saját pékséget vezetett az Árpád és a Toldi Miklós utca sarkán, ott, ahol már jó ideje a biciklisbolt működik. Nagypapa az államosításkor hagyta abba a kenyérsütést, és később el is költözött onnan, mert nem bírta nézni, ahogy mindent szétvernek – fűzte tovább családja történetét Niederkirchner Antal, akinek nagymamája, Fischer Anna szintén egy nagy dinasztia tagja volt.  

Édesapja, Niederkirchner Antal 1931-ben született és a Hidromechanika Szövetkezet, akkori Fémmechanika Szövetkezet alapító tagja volt, édesanyja Justin Viktória. Két testvére, Nádor Attila és Nádor István – híres enduro motorversenyzők voltak, más-más kategóriában öt éven át országos bajnokok – ma is a Pedellus utcában laknak. 

– Nekem két fiam és egy lányom született, Antal és Dániel még Nádor néven, Anettet azonban már Niederkirchnerként anyakönyvezték. Boldog vagyok, hogy néhány éve fiaim is visszavették őseik nevét, így két fiú unokám biztosan továbbviszi a Niederkirchner nevet – tért ki a jelenre a főmérnök, aki úgy véli, még tengernyi tennivalója maradt, hogy családja teljes történetét feldolgozza.

(Tamás Angéla)