Ugrás a tartalomra

A győzelem Kovácsa

2019. február 15. péntek
Nyert a Budafoki MTE a Siófok ellen
A győzelem Kovácsa

Már szólt a zene az öltözőben, a játékosok fennhangon kurjongattak, a vak is látta, hallotta, hogy megszerezte első tavaszi győzelmét a BMTE labdarúgócsapata, 2-1-re a Siófok ellen. De ha esetleg nem lettünk volna tudatában a siker fontosságának, Szilágyi György, a magyar válogatott mellett korábban csaknem három évtizeden át tevékenykedő, 77 éves csapatorvos a sokat látott rókák megfontoltságával kimondta a szentenciát: „Úgy kellett a három pont, mint falunak a villany.”

Pedig nem úgy indult, hogy győztesen vonul le a csapat a Promontor utcai pályáról a Siófok elleni kiesési rangadó befejeztével. Magasföldi József, a Slovan Liberecet, a Sopron NB I-es csapatát és az U21-es válogatottat is megjárt 35 éves, tapasztalt középpályás szabadrúgásból a 34. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek, még szerencse, hogy Kovács Dávid öt perccel később ügyes perdítéssel egyenlített. Ez volt sorozatban a hetedik bajnoki mérkőzés, hogy csapatkapitányunk legalább egy gólt szerzett!
A második félidőben feltörte a háló a siófokiak hátát, de a 82. percig kellett várni a győztes gólra. A nem sokkal korábban beállt Pölöskey Pétert Lorentz lerántotta a siófoki ötösön, Szilasi játékvezető tizenegyest ítélt, és halmazati büntetésül sárga lapot adott a „bűnösnek”, aki mehetett is zuhanyozni, mivel ez már a második lapja volt. A tizenegyest Kovács értékesítette, így már tizenegy gólos a bajnokságban. A végén még Kiss Balázst is kiállították egy banális hiba miatt – engedély nélkül tért vissza a pályára ápolása után, s ezért ő is megkapta második sárgáját –, így kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést a Balaton-parti gárda.
A győzelemnek a három ponton túl az is hozadéka volt, hogy megelőztük a Siófokot, és már a 15. helyen állunk, igaz, csak egy pontnyira a kiesőhelytől.
– Nem is tudom, minek köszönhető, hogy elkezdtem termelni a gólokat, talán a szerencsés csillagállásnak, de inkább annak, hogy nagyon jól sikerült már a nyári, s most még jobban a téli felkészülésünk – mondta Kovács Dávid, akinek egyre karakteresebb a szakálla. – Sokkal szabadabban játszom, mint korábban, centerposzton közelebb vagyok a kapuhoz, ha pedig Pölö (Pölöskey Péter – a szerk.) beáll, akkor mögötte irányítok. Persze a legtöbbet a csapattársaknak köszönhetem. Remélem, ez a győzelem fordulópontot jelent a tavaszi szereplésünkben.
Csizmadia Csaba vezetőedző nem tekint hátra, csak előre:
– Végig mi akartunk érvényesülni, de egy szabadrúgásból az ellenfél szerzett vezetést. Utána felbillent a pálya, megmutattuk, milyen erős tartása van a csapatunknak, ha nem véd ilyen jól a Siófok kapusa, már korábban megtörhettük volna őket. Le a kalappal a fiúk előtt, mi több, megelőztük a Siófokot is! Nem szeretek hátrafelé tekingetni a tabellán, az már kicsit unalmas, inkább előre nézek! (Ch. Gáll András)

A győzelem Kovácsa