Hírek

A humor nagyágyúja Budafokon
Badár Sándor a Katona Borházban lép fel
2019-03-01

A műsorait improvizációkra építő Badár Sándor utazásai spontán ötlettől vezérelve valósulnak meg: csak azok az úti célok érdeklik, amelyek kihívást jelentenek a számára. A Karinthy-gyűrűs humorista (színész, előadóművész) szó nélkül becsomagolna és indulna, ha valaki Tanganyikába hívná, ahogy a Budapest–Bamako-ralin is végigautózott kéthavi rákészüléssel, miközben társaival (Kőváry Barna és Pataki Ádám) hét kamerát használva filmet forgatott az útról.

Több ízben járt Japánban, ahol remekül megértette magát az ELTE japán szakán szerzett két és fél évnyi tudás birtokában, és a Jappán című, Horváth Jánossal közösen írt útikaland-könyvéről az egyik tévériportból megtudtuk, hogy a cím azért két p, mert múlt idő. Keresztül-kasul járja a világot, egzotikus élményeket gyűjt, keresi a különlegességeket, így nem meglepő, hogy az Everest-expedíció csapatának is tagja volt, és most sem lehet elérni, mert már egy ideje Ázsiában barangol.
A jászberényi humorista a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatán ismerkedett meg a színpaddal. Érettségi után, hogy a közveszélyes munkakerülő státust elkerülje, beállt a vasúthoz dolgozni. Az ideiglenes, egy évre tervezett munkahelyen eltöltött, élményekben gazdag tizenkét év alatt kezdett el filmezni (Roncsfilm), és azóta több tucat kortárs magyar film szereplője, így a nemrég a televízióban vetített Kontroll című filmnek is.
Péntekenként a Hunnia moziban tartott egyórás, akkor még ismeretlennek számító „stand-up” esteket, 2003-tól pedig a Dumaszínház állandó fellépője, és néhány éve bűvész fiával, Badár Tamással is szerepel közös műsorban Badár&Badár néven.
A stand-up comedy művelője folyamatosan improvizál, és ahogy korábbi interjúnkban fogalmazott: „körülnézek, gyorsan felmérem a helyzet adta lehetőségeket, megkérdezem, mi az apropó, és próbálom összeállítani a fejemben az arra az estére való programot.”
Igaz vagy nem, de az a hír járja róla, hogy egyszer a Szegedi Ifjúsági Napokon egyfolytában hét és fél órán keresztül beszélt a közönséghez, ezzel felállítva a nem hivatalos rekordot.
A Katona Borházban március 2-án este fél nyolckor színpadra álló Badár Sándor estjeit jellegzetes figurája, sajátos humora és érdekes történetei teszik felejthetetlenné. (Tamás Angéla)