Ugrás a tartalomra

A jókedvé volt a főszerep a Futafokon

2018. október 09. kedd
33. alkalommal futott együtt a kerület apraja-nagyja az október 6-án megrendezett Futafokon. Idén is az összefogás, a jókedv és a sport szeretete állt a középpontban.
A jókedvé volt a főszerep a Futafokon

A napot egy igazán különleges futam nyitotta meg. A „Dél-Buda együtt a dobogón” elnevezésű váltó Újbuda és Budafok-Tétény versenye volt, ahol a csapatok a kerületek büszkeségeiből, sportolókból, önkormányzati vezetőkből, gyerekekből álltak össze. Budafok-Tétény csapatában Pintér Ákos Csanád labdarúgó, Gulyás Szilveszter triatlonos, Kőszegi Mira atléta, Csere Gáspár hosszútávfutó olimpikon, Dávid Kornél, válogatott magyar kosárlabdázó, a Chicago Bulls egykori játékosa és a 77 éves Palágyi Zsolt futott, aki rendszeres Futafok résztvevő, az idei verseny legidősebb indulója, aki veterán kategóriában több triatlon versenyről dobogós helyezéssel tért már haza. A váltó befutótagjai Karsay Ferenc polgármester, és a hozzá csatlakozó óvodások, Hegyi Zsóka és Radics Mátyás voltak, akik Újbuda csapatával egyszerre értek célba. Jövőre Budapest lesz Európa Sportfővárosa, a két kerület csapata pedig most közösen mutatta meg, Dél-Buda már most is szerves része Budapest sportéletének. A futás jótékony célokat is szolgált: a résztvevő önkormányzatok megajándékozták egymást egy-egy 100 ezer forintos sportszerutalvánnyal, amelyet a kerületi intézmények fejlesztéseire használhatnak fel.

Ezután a legkisebbeké volt a főszerep, akik bátorságuktól függően állhattak kísérővel vagy kísérő nélkül a fél kilométeres futás rajtvonalához. A cél idén sem csak a győzelem volt, hanem hogy mindenki jól érezze magát, fusson egy nagyot a jó levegőn, és társaságban legyen. Később a többi korosztály is sorra került, összesen több mint 4200 futó nevezett az 500, 1000, 2000 vagy 3200 méteres távokra. 

Idén is megrendezték a görkoris futamot, ahol Karsay Ferenccel is megmérkőzhettek az indulók a 2 kilométeres távon, de volt még közös zumbázás a Dance4Fun jóvoltából, sok napsütés, és számtalan nyeremény a támogatói felajánlásoknak köszönhetően. A gyorsaság mellett labdaérzékét is próbára tehette, aki kilátogatott a Campona elé, hiszen a Budafoki Kézilabda Sportegyesület és a Budafoki Kosárlabda Klub palánkkal és dobókapuval várta az érdeklődőket.

A versenyek felvezetését idén is a KSI kerékpárosai, valamint Zathureczky Márk, a Pannon Cycling Team versenyzője vállalta magára, így járulva hozzá a rendezvény biztonságához.

A 33. Futafok eredményei hamarosan olvashatóak lesznek a www.futafok.hu oldalon.

A Futafok története már több mint  30 évre nyúlik vissza. 1985-ben Szlatényi György és Kászonyi Attila szervezte az első Futafokot, mely egy kerületi mezei futóversenyként indult, majd egyre nagyobb tömegsportrendezvénnyé nőtte ki magát. A kezdetekben mezei futóversenynek induló program először a BMTE sporttelep központtal utcai futóversennyé, majd 2009 óta a Campona központtal komoly tömegsport rendezvénnyé nőtte ki magát.