Ugrás a tartalomra

A klarinét nagymestere

2019. március 28. csütörtök
Klarinét, szaxofon és tárogató, műfaji kötöttség nélkül
A klarinét nagymestere

A klarinét fénykorát idézte fel Balogh József, a klarinét nagymestere és a Budafok Big Band február 15-én a Klauzál Házban. Kitűnő muzsikával és remek hangulattal emlékeztek és emlékeztettek a swing korszak nagy klarinétosaira, a big bandek meghatározó vezetőire, Benny Goodmanre, Artie Shaw-ra és Woody Hermannra.

Balogh József klarinét- és szaxofonművész Kovács Béla tanítványaként sorra nyerte a nemzetközi versenyeket, majd évekig tanított a Zeneakadémián, valamint több amerikai egyetemen, és szólóklarinétosa volt a Magyar Állami Operaház és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának.
A zene szinte valamennyi stílusában otthonosan mozgó, Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas és nívódíjas muzsikus a Budafok Big Band meghívására jött haza Németországból, hogy közös zenélésükkel örömet szerezzenek maguknak és a közönségnek.
– Magyarországon elsőként játszott Hammerschmidt klarinéton. A koncerten is ezen muzsikált?
– A klarinét majdnem minden valamirevaló stílusba belesimul, lehet játszani rajta klezmert, jazzt, népzenét, cigányzenét és a hegedűket is pótolja, de a sokféle szerep miatt rengeteg feladatnak kell megfelelnie. A Frank Hammerschmidt klarinét igazi zenekari hangszer, klasszikus zenéhez kitűnő, a rádió zenekarában is azt használtam, de most egy egyedi mesterhangszeren játszottam. Ez a francia rendszerű, modern mechanikájú klarinét különleges furattal rendelkezik, ezáltal sokkal többféle zenélési módra adódik lehetőségem, és jobb az improvizáláshoz.
– Mindenhol klarinétművészként szerepel, kivéve a Klauzál Házat, ahol a klarinét nagymestereként lépett színpadra.
– Zenészcsaládban nevelkedtem Pécsett. Édesapám hivatásos katonazenész volt, majd leszerelése után a bányában dolgozott, csakúgy, mint a nagypapám, aki szintén mestere volt a hangszerének. Nagypapám volt az első „óvó nénim”, aki megmutatta nekem a szaxofont. A művész szó mostanra leértékelődött, ma már iskola és tudás nélkül is mindenki előadóművész, ezért nekem – bár nem én találtam ki – jobban tetszik a mester elnevezés, amely régen is komoly rangot jelentett.
– A szaxofon és a tárogató is szóba jön még?
– Nemrég kezdtem új életet, és ebben talán a szaxofonnak is lesz szerepe, a tárogatót pedig most tervezem újra elővenni, mert Lübeckben, ahol néhány hónapja lakom, sok gyönyörű templom van, nagyon híres orgonákkal. Mindegyikben remek barokk koncertet lehetne adni, és ehhez nagy kedvet érzek. (Tamás Angéla)