Ugrás a tartalomra

A Magyar kultúra napja a Klauzál Házban

2018. január 27. szombat
Kiállítás, film, irodalomóra, koncert nemzeti imádságunkról
A Magyar kultúra napja a Klauzál Házban

A Magyar kultúra napja, a 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc és a Himnusz tiszteletére rendkívül érdekes napot tartottak január 19-én a Klauzál Házban. Aki eddig nem élhette át az egyik legjelentősebb nemzeti imádságunk szellemiségét, az egész nap folyamán átszellemülhetett.

A Klauzál Ház folyosóján, a színházterem előtt fotók, másolatok láthatók nagy költőink himnuszairól, mint például: Babits Mihály Himnusz Irishez, Radnóti Miklós Himnusz a békéről, Berzsenyi Dániel Fohászkodás, Juhász Gyula Himnusz az emberhez, József Attila Hymnusz a borhoz, de itt látható az olimpiai himnusz is. A nagyteremben pedig peregnek a különféle Himnusz filmek, ezzel a címmel hirdetett ugyanis a művelődési központ pályázatot 10–18 éves diákoknak, olyan kisfilmek készítésére, amelyekben teljes egészében elhangzik Kölcsey Ferenc Himnusza akár verses, akár zenés változatban. A fődíjat a 13 éves, ceglédberceli Bartúcz Anna nyerte, a különdíjat a Klauzál Gitár Band kapta Magyar László vezetésével. A győztes részt vehet az RTL Klubnak a 2019. évi újévet köszöntő Himnusz-filmjének forgatásán.
A rendkívüli irodalomórán pedig megtudhattuk, hogy nemcsak a történelmünk volt vérzivataros, de a nemzeti imádságunk története is. Dr. habil. Milbacher Róbert egyetemi docens, tanszékvezető olyan érdekes adatokkal, történetekkel szolgált élvezetes előadásán, amelyekről nem nagyon hallottunk vagy nem olvashattunk iskolai tanulmányaink során. A kutató pedagógus 2014-ben tette közzé új kutatási eredményeit Kölcsey Ferenc Himnuszáról, melynek lényege, hogyan lett ez a szöveg a közösség szent éneke.

– A Kölcsey-vers azért emelkedett ki a sorból, mert felekezetek fölött képes volt nemzeti gondolatokat megfogalmazni, de csak a templomiének-szerű megzenésítése után lett igazán népszerű – tudtuk meg az előadótól. – A költő például nem is élte meg versének megzenésítését és azt, hogy költeménye egy nemzet himnuszává vált.
A Himnusz különleges napja a Klauzál Házban koncerttel zárult, amelyen nemzetiségi előadóktól felhangzottak a legnemesebb himnuszok hangjai.

(temesi)