Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra ünnepe

2019. február 04. hétfő
A Klauzál Ház egész napos programot szervezett a jeles nap alkalmából
A magyar kultúra ünnepe

Harmincadik éve emlékezünk vissza közösen arra a napra (1823. január 22.), amelyen Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát Csekén. 1989-től kezdve az ország minden pontján – így Budafok-Tétényben is – nívós műsorokkal emlékeznek meg a Magyar kultúra napjáról.

Míg a budafoki könyvtárban az Aranyalma Páros (Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt) Szent Lászlóról szóló, kisgyermekes családoknak szánt zenés meséjével ünnepeltek, addig a Klauzál Ház egész napos programot szervezett e jeles nap alkalmából, amely Ady Endre halálának (1919. január 27.) 100. évfordulójával is összekapcsolódott. Délelőtt az iskolások nagy örömére a Kávészünet zenekar és a Klauzál Gitár Band tartott megzenésített versekből összeállított Trendhagyó irodalomórát két-két kerületi iskolában (Kempelen és Rózsakert, valamint Baross és BNAG) – külön kiemelve Ady költészetét, akinek fotói és levelei a kora esti óráktól központi helyet foglaltak el a művelődési ház programjában.
A költőről készült fotókból, az Ady, a portrévá lett arc című kiadvány anyagából nyílt kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, a kötet szerkesztője, E. Csorba Csilla nyitotta meg.
– Költészete, publicisztikái és levelezése is hallatlanul izgalmas, de fotói különleges szerepet játszottak életében. Tudatosan használta a korabeli vizuális médiát, fényképeivel is az imázsát építette, így nem engedte meg mindenkinek, hogy megörökítse őt. Igazi vonásait – felesége, Csinszka szerint is – Székely Aladár fotográfus találta el leginkább, és ezt Ady is így gondolta, hiszen ikonikussá vált könyöklős arcképéből több százat dedikált és adott vagy küldött képeslapként hódolóinak és nőismerőseinek – beszélt a fotók jelentőségéről E. Csorba Csilla.
A megnyitón, amelyet az Ady és Léda kapcsolatát bemutató felolvasóest követett, a Kávészünet zenekar előadásában megzenésített verseket hallgathattunk.
A színházteremben a költő, valamint múzsája, Brüll Adél és annak férje, Diósy Ödön szerelmi háromszögét mutatta be Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színpadi és szinkronszínész, valamint a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatói Réczei Tamás rendezésében, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című magyar irodalmi szerelmeskönyvét felhasználva. (Tamás Angéla)

A magyar kultúra ünnepe