Ugrás a tartalomra

A magyar nemzet aranykönyve

2018. július 21. szombat
Családi összefogással készülnek az egyedi könyvek a Pytheas Könyvmanufaktúrában
A magyar nemzet aranykönyve

A közel harminc éve alapított és a rózsavölgyi Laszgallner-villában működő Pytheas Könyvmanufaktúra július 6-án ismét egy különleges könyvvel rukkolt elő: elkészítette A magyar nemzet aranykönyve 1914–1918 című kötetet reprint kiadásban. A bemutatóra huszonnégy darabot adott ki a könyvműhely, közülük kettőt extra kivitelben, aranyszínű kötésben.

Kelemen Eörs kérdésünkre válaszolva elmondta: a vitézekről, a vitézi rendről és tízéves megalapításáról már régóta készítenek hasonmás kiadást, és ezek sikeresnek is mondhatók, hiszen évente húsz-harminc darabra is mutatkozik igény. Az első vitézi album reprint kiadását tizenöt évvel ezelőtt készítették el, amikor kiderült, hogy nagypapája is szerepel a vitézek között, de ezt, az első világháborúban hősiességükkel kitűnt, arany vitézségi éremmel kitüntetett katonákról szóló, 1921-ben megjelent albumot csak tavaly ismerték meg, amikor Rácz István egy eredeti, de hiányos és borító nélküli példánnyal felkereste őket.

– Rácz úr arra kért minket, hogy készítsünk négy, az eredetivel teljesen megegyező (fakszimile) könyvet, hogy azokat a benne fellelhető nagypapájának emlékére családtagjainak ajándékozhassa. Kérése történelmi érdeklődési körünkbe és kiadói tevékenységünkbe tökéletesen beleillett, így elvállaltuk, és a további reprint köteteket alig két hete bemutattuk az érdeklődőknek – mesélte a családi vállalkozásban elsősorban a könyvkiadással és nyomdai előkészítéssel foglalkozó Kelemen Eörs. Hozzátette: a szöveg és képanyag kiegészítéséhez a Pannonhalmi Főapátság Főkönyvtárából kaptak egy teljesen ép példányt, amelynek tartalma hiánytalan volt, és digitalizálásra alkalmas. Az eredetihez képest annyi változás történt csupán, hogy nagyobb rangot adva a kötetnek, a kemény táblás papírborító helyett a könyv gerince bőrborítást kapott, és József főherceg szavait kiadói előszó előzi meg egy történész megfogalmazásában. Beszélgetésünkkor a könyvműhely egyéb munkáiról is szó esett.
– Nemrég készült el a XII. századi Ernst-kódex fakszimile kiadása, és több komoly megbízásunk is van az egyháztól. Dolgozunk Szent Gellért püspök müncheni kódexén, amely fakszimile és egyszerűbb kiadásban is megjelenik, de a legizgalmasabb munka a Mátyás-templom múzeuma által megrendelt Mátyás Graduale. Az énekeskönyv Mátyás király könyvtárának egyik legdíszesebb darabja, ugyanis a címlap miniatúrája mellett a 46 bibliai jelenetet is ellátták színes iniciáléval. Ezek aranyozását középkori aranyozási technikával kérték – mondta el a készülő fakszimile kiadásról Kelemen Eörsné. Férje hozzátette: óriási munka, az aranyozásban már most háromszáz munkaóránál tartanak, és még közel sincsenek kész vele.

(Tamás Angéla)

A magyar nemzet aranykönyve