Ugrás a tartalomra

A magyar reformok működnek

2016. február 04. csütörtök
Januártól számos intézkedés révén a dél-budai emberek élete is könnyebbé válik.
A magyar reformok működnek

2016-ban a személyi jövedelemadó csökkenése, a családi adókedvezmények bővítése, a kormány új otthonteremtési programja és a béremelések is hozzájárulnak ahhoz, magyar emberek tehetnek egy lépést előre a saját életükben – többek között erről tájékoztatta a sajtót Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Németh Zoltán alpolgármester, a Fidesz Dél-budai választókerületi elnöke.

A személyi jövedelemadó további csökkenésének köszönhetően január elsejétől 15%-osra mérséklődik az szja. Drasztikus adócsökkentés mellett kötelezte el magát a magyar kormány a sertéshús áfájának 27%-ról 5%-ra mérséklésével, valamint az új lakóingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentésével is. Németh Zoltán Budafok-Tétény alpolgármestere, a Fidesz Dél-budai választókerületi elnöke elmondta, a magyar kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a családokat, ennek megfelelően a kétgyermekes családok adókedvezménye január 1-jétől 10000-ről 12500 forintra emelkedett. A gyermekenkénti adókedvezmény összege 2019-re a duplájára növekszik, ami a dél-budai családok számára is jelentős segítséget nyújt mindennapi anyagi ügyeikben.

Szabolcs Attila országgyűlési képviselő hozzátette, 2016. január 1-je óta még kedvezőbb feltételekkel igényelhető egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. A 2015. július 1-jétől bevezetett családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) keretein belül a három, vagy többgyermekes családok immár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez, vagy vásárlásához. További 10 millió forint állami támogatású, alacsony kamatozású hitelhez juthatnak ezek a családok, ezzel segítve a nyugodt otthonteremtés lehetőségét. A kedvezményrendszer egyszerűsítésének köszönhetően nem kell figyelembe venni a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a kedvezmény megállapításakor és a használt lakások vásárlása, vagy bővítése esetén járó CSOK összege is emelkedik 10%-kal. A kedvezményrendszer bővítése révén a kormány eltörölte a 160 négyzetméteres felső mérethatárt, így növelve a családok otthonteremtési mozgásterét és bevonva még több potenciális kedvezményezettet a rendszerbe.

Németh Zoltán alpolgármester, választókerületi elnök kiemelte, 2016 a bürokráciacsökkentésről is fog szólni, ennek jegyében 270-re emelkedik a kormányablakok száma, így gyorsan és kényelmesen intézhetik ügyeiket a dél-budai polgárok. Számos igazolvány elkészítése díjmentes lesz az állampolgárok számára, így többek között a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is. Szabolcs Attila hozzátette, Magyarország kormánya továbbra is támogatja a hazai vállalkozásokat, ennek megfelelően az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása is ingyenessé válik a jövőben.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a bruttó minimálbér 111 ezer forintra emelése és a garantált bérminimum bruttó 129 ezer forintra növelése révén a kormány a nehéz anyagi körülmények között élőknek kíván jelentős segítséget nyújtani. A külső tényezőket is figyelembe véve, a minimálbért keresők számára, ez 5,6%-os reálbér-emelkedést jelent.

Tovább emelkednek a közszférában is a fizetések. A rendvédelmi dolgozók fizetése a 2015 nyarán történt 30%-os emelés után, 2016 január 1-jével további 5%-kal nő.  Folytatódik pedagógusok béremelése is, valamint a felsőoktatásban tevékenykedő oktatók fizetése 15%-kal emelkedik - tette hozzá az országgyűlési képviselő. Szabolcs Attila elmondta, januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, valamint a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek ami a dél-budai egészségügyi intézmények dolgozóit is érinti, ezzel növelve az ellátás színvonalát.

A kormány megvalósított és tervezett reformjairól Szabolcs Attila Dél-Buda országgyűlési képviselője a Promontor TV-nek is nyilatkozott.