Ugrás a tartalomra

A magyar tudományt ünnepelték a kerületben

2018. november 22. csütörtök
Határtalan tudomány címmel rendezett konferenciát a Tomori Pál Főiskola november 20-án a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az előadások között Budafok-Tétény is képviseltette magát a Budapest Bornegyede projekt ismertetésével.
A magyar tudományt ünnepelték a kerületben

Az immár 15. alkalommal megrendezett tudományos konferencia fókuszában a kreatív ipar és a városfejlesztés témája állt. A magyar és angol nyelvű előadások művészettörténeti, gazdaságtudományi és társadalomtudományi témákat is felöleltek.

A rendezvényt Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola rektora nyitotta meg. Beszédében a tudomány fejlődésének felgyorsulásáról beszélt. Századunk egyik legnagyobb kihívásának tartja, hogy a ránk zúduló információrengetegből meg kell tanulnunk gyorsan szelektálni, beépíteni a már meglévő tudásstruktúránkba, majd azt eredményesen hasznosítani.

,,Oktatóinknak, kutatóinknak egyaránt komoly felelősséget kell vállalniuk egymásért, a társadalomért, az egész emberiségért abban a tekintetben, hogy mire használják fel a megszerzett tudást.”– mondta a főiskola rektora..

A megjelenteket Karsay Ferenc polgármester köszöntötte. Beszédében Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát idézte: ,,Az egyetem sokkal több, mint beton, üveg, falak. Az egyetem lényege abban az organikus közösségben van, ahol a hallgatók, az őket oktatók és a közös munkájuk problémák megoldására alkalmas közösséggé válik.” Karsay Ferenc a magyar szemlélet és az innovatív hajlamunk fenntartásának fontosságáról beszélt.

A rendezvényen részt vett Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete is, Tomislav Leko, aki nyitó plenáris előadást tartott.

A konferencián Salamon Judit, a Budapest Bornegyed projektvezetője Pezsgő Borkalandok Budafokon, Budapest Bornegyedében címmel tartott előadást a kerületről: ,,Talán sokan nem is tudják, hogy Budapest XXII. kerülete a Kisváros a nagyvárosban szlogennel is ismert Budafok-Tétény mennyi csodát, látványosságot rejt: többek között neves pezsgőkészítő cégek és borászatok működnek itt.” A projektvezető Budafok-Tétény Budapest Bornegyedévé válásáról, a szeptemberi pezsgő-és borfesztiválról, valamint a minden hónap első szombatján megrendezendő Budafoki Picejáratról beszélt. Ahogy fogalmazott a projekt célja, hogy Budapest ne csak romkocsmákkal és a bulinegyeddel, hanem az annál színvonalasabb borgasztronómiai élményekkel is felkerüljön Magyarország turisztikai térképére.

A további előadások érintették többek között a kreatív ipart, a digitalizáció hatásait, de a résztvevők többet megtudhattak a városfejlesztés és a lakáspiac kapcsolatáról is.

A magyar tudományt ünnepelték a kerületben

Fotó: Kocsis Zoltán, Tomori Pál Főiskola