Ugrás a tartalomra

A művészet iskolája

2018. április 25. szerda
A Liszt- vagy Munkácsy-díjjal kitüntetett tanítványok is jó szívvel emlékeznek a Nádasdyra
A művészet iskolája

A művészet iskolájaMagyar Örökség díjat kapott március 24-én a Budafok-tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola. A kitüntetést az iskola alapítója és egykori igazgatója, Nemes László, valamint az intézmény jelenlegi vezetője, Arató László vette át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. 

Az iskola sikertörténetéről Nemes László zenetanárt kérdeztük. 

– Még szinte zeneiskola sem volt a kerületben, amikor a gyerekek a zenetanulással egy időben már zenekarban is játszhattak.  Hogyan tudták ezt elérni? 

– 1965-ben, amikor  már a kerületi gyerekeket is tanítottam csellózni, azonnal elkezdtünk kamarazenélni is. 1970-ben létrejött a kerületben az önálló állami zeneiskola, elindult a zongora-, vonós-, fúvós- és ütőshangszerek képzése, a gitár és a magánének oktatása, majd rövidesen felzárkózott ezekhez a népzenei tanszak is. A zenét tanuló gyerekekből megalakult a Budafoki Kamarakórus, a Budafoki Dohnányi Zenekar elődje, a Budafoki Ifjúsági Zenekar és a ma már Budafoki Fúvósegylet néven ismert Budafoki Ifjúsági Fúvószenekar. Negyvenhárom éven át minden nyáron zenei tábort szerveztem a fertődi kastélyba, ahol igazi műhelymunka folyt: számos kiváló eredményt ott alapoztunk meg, és az iskola zenekarai, kórusai is ott teljesedtek ki igazán.

– Megálmodta, létrehozta, majd harminc éven keresztül igazgatta az intézményt, de nem elégedett meg a zeneoktatással.  

– Külföldön szerzett élményeim hatására 1981-ben belefogtunk egy művészetoktatási kísérletbe. 1988-ban – Magyarországon elsőként – létrehoztuk a művészeti iskolát, amelynek rendszerébe a zenei tanszakok mellé beépültek  az egyéb művészeti ágak, mint a képzőművészetek, a báb- és színjáték, a balett és a néptánc. Az iskolában már hosszú ideje szinte teljes művészetoktatás, illetve tanszakrendszer működik, komplex művészeti nevelés folyik. 

Az iskola komplexitását és sokoldalúságát jelzi az is, hogy a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, rendező, színházigazgató és műfordító Nádasdy Kálmán nevét vettük fel. 

– Milyen elismertségnek örvend az intézmény?

– Növendékeink egy része hivatásának választotta a művészetet, másik hányada „csak” művészethez értő és azt kedvelő felnőtté vált, de a ma már Liszt- vagy Munkácsy-díjjal kitüntetett tanítványaink is jó szívvel emlékeznek vissza arra az intézményre, ahol a siker felé vezető út kezdeti lépéseit megtették. Tanulóink a fesztiválok és kulturális események állandó résztvevői, a versenyek díjazottjai, és büszkén mondhatom, hogy kevés olyan hivatásos zenekar vagy művészeti csoport működik Magyarországon, amelynek tagjai között ne lenne egykori  „nádasdys”. 

A kulturális kormányzat a tanárok munkáját számos pedagógiai és művészeti díjjal, az intézmény tevékenységét pedig a Kiváló Művészetoktatási Intézmény minősítéssel (2005) és a napokban átvett Magyar Örökség kitüntető címmel (2018) ismerte el. (Tamás Angéla)