Ugrás a tartalomra

A Nádasdyból a Virtuózok döntőjébe

2017. július 21. péntek
Az operaház színpadáról álmodik Nagy Zsófia kerületi énekesnő
A Nádasdyból a Virtuózok döntőjébe

Izgalmas időszakot élt meg Nagy Zsófia, aki májusban klasszikus operaének-művész szakon szerzett mesterdiplomát. Az áriavizsgán Donizetti Don Pasquale című vígoperájából Norina áriáját, Puccini Turandot-jából Liu áriáját énekelte a Zeneakadémia nagytermében, az operavizsgán pedig Bella Máté A tavasz ébredése című operájában a főszereplőt, Wendlát alakította.

A Virtuózok című tehetségkutató műsorban sokak által megismert, pályakezdő operaénekes legfőbb vágya, hogy színpadon énekelhessen. Álmai között természetesen a Magyar Állami Operaház is szerepel.

– Hogyan kezdődött énekesi pályafutása?

– A Rózsakerti Általános Iskolába jártam, amikor felmerült, hogy énekelni tanuljak. Anyukám elment a Nádasdy Zeneiskolába érdeklődni, van-e erre mód. Népi énekre járhattam volna, de nem ezt kerestem. Nagymamám a tévét nézve felfigyelt az operaház gyermekkórusának felhívására. Szólt nekem, és én azonnal jelentkeztem.

– Mindenféle előképzettség nélkül, pusztán a szép hangja alapján bekerülhetett a kórusba?

– Nem, előtte szolfézsfelkészítőre jártam, majd megírtam a felvételit. Ötödik osztálytól az Erkel Ferenc Általános Iskolába kerültem, ahol a Magnificat Gyermekkarban is énekeltem. Ezzel a kórussal évente háromszor külföldön is felléptünk, az operaház gyermekkórusával pedig volt szerencsém az operaelőadásokon is részt venni. Nagyszabású produkciókban énekeltünk, színészkedtünk jelmezekben és sminkkel. Néha szólót is énekelhettünk, így én is voltam Pásztorfiú a Toscában és főszereplő Szokolay Sándor Tavaszhozó kislány című gyermekoperájában.

– Az alapdiplomát Miskolcon szerezte meg, de mesterképzésre már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jár.

– A Crescendo Nyári Akadémián találkoztam jelenlegi tanárommal, Pászthy Júliával. Kölcsönös szimpátia alakult ki köztünk, ami segíti a szakmai munkánkat. Hangfajunk azonos, így lírai szopránként nagyon sokat tanulok tőle.

– Milyen terveket dédelget?

– A diploma megszerzése után szeretném folytatni a tanulást. Jelentkeztem a művésztanár szakra, fejleszteném a nyelvi készségeimet, és ezek mellett minél nagyobb színpadi rutinra próbálok szert tenni.

(Tamás Angéla)