Ugrás a tartalomra

A nemzeti kultúra része a magyar bor

2016. szeptember 15. csütörtök
Gulyás Gergely, a parlament alelnöke a Törley Pincészet nyers pezsgőjét kedveli
A nemzeti kultúra része a magyar bor

Az idei Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál fővédnöke dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke volt. A Fidesz–KDNP politikusát a rendezvény ünnepélyes megnyitója után kérdeztük a borászati ágazat állami segítéséről és arról, hogy mennyiben befolyásolhatja a parlament munkáját az október elejére kihirdetett népszavazás. A politikustól természetesen azt is megkérdeztük, melyik bor számára a legízletesebb.

– A szőlők nagy részét – főként a Balaton-felvidéken – elverte a jég, nem kedvezett az idei időjárás az ágazatnak. Hogyan segít a kormány a gondokon?

– Minden olyan évben, amikor a borászokat kár éri, a Földművelésügyi Minisztérium kárrendezési alapja segíthet. Ilyenkor ezeket a károkat ebből, legalább részben az állam mérsékelni tudja.

– Miért fontos a borászat az országban, miért húzóágazat?

– A magyar gasztronómia a nemzeti kultúra része. A magyar gasztronómia elképzelhetetlen magyar bor nélkül. Az elmúlt bő huszonöt évben rendkívül örömteli fejlődés ment végbe ezen a területen. Azok a borászatok, amelyek a kilencvenes évek elején jöttek létre, ekkoriban kezdtek el önállóan dolgozni, ma már neve van, és nemcsak hazánkban ismerik őket, hanem külföldön is.

– Mi a véleménye a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról? 

– Nagyon tetszik! Látszik, hogy Budafok-Tétény számára ez egy nagyon fontos rendezvény, ami identitást ad az itt élők számra. Megtiszteltetésnek tartom, hogy felkértek a részvételre.

– Mi az ön kedvenc bora vagy pezsgője?

– Ha ki kell hogy emeljek egyet, akkor a Törley nyers pezsgőjét tenném a legfontosabb helyre. Ez az ital nemzetközi összehasonlításban is kiváló.

– Az országos politikában a legaktuálisabb esemény, hogy október elején népszavazás is indul a kényszer-betelepítés ellen. Miért fontos ez? Érintheti ez a törvényhozás, a parlament munkáját?

– Az október 2-i szavazás nem pártügy, így nem is az a kérdés, hogy nyer-e valamelyik vélemény, hanem egy olyan nemzeti ügy, amely szerintem mindenki számára fontos. Annak az inváziónak, annak a népvándorlásnak ugyanis, ami a tavalyi évben elindult, csak akkor lesz vége, ha Európa egyértelművé teszi, hogy egy bizonyos határ fölött nem tud befogadni bevándorlókat. Az a kvóta azonban, amit az Európai Unió erőltet, meghívólevelet jelent mindazoknak, akik Európába akarnak jönni. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, tehát a választópolgárok több mint a fele elmegy, jogalkotási kötelezettsége is származik ebből az Országgyűlésnek.

(VH)