Ugrás a tartalomra

Megemlékezések a nemzeti összetartozás napján - Videóval frissítve!

2019. június 07. péntek
Két helyszínen tartottak megemlékezést Budafok-Tétényben a magyar nemzet tragédiájára, a trianoni békediktátumra emlékezve. Az emléknapon tizenhárman tettek állampolgári esküt.
Megemlékezések a nemzeti összetartozás napján - Videóval frissítve!

„A trianoni döntés ma is rányomja a bélyegét mindennapjainkra, és nemcsak a kisebbségben élők gondolkodását és lelkivilágát határozza meg, hanem kihat a Magyarországon élőkre is.” – mondta Dr. Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpontjának vezetője a nagytétényi Országzászlónál tartott megemlékezésen. – A pótolhatatlant nem tudjuk pótolni, de tudunk újat alkotni – fogalmazott. – 2010-ben Magyarország úgy döntött, hogy ezt a napot a közel 100 éve elszakított magyarok összetartozásának szimbólumává teszi. A magyar állam ekkor mondta ki, hogy a szétszakítottság ellenére a magyarság minden tagja része az egységes magyar nemzetnek – mondta Dr. Csatáry György, aki hozzátette, a törvénnyel nemcsak a trianoni seb gyógyul, hanem erős utalás a jövő építésére is.

Beszédét követően tizenhárman tettek állampolgári esküt, majd közösen elénekelték a Himnuszt. Hazánk új állampolgárai Bányai Gábor Bertalan keramikus emlékérmét vehették át a hivatalos állampolgársági okiratok mellett. Az alkalmat Kovács Viktória éneklése, valamint a Nádasdy Néptánccsoport előadása tette ünnepélyesebbé. A megemlékezés végén az önkormányzat, a kerületi intézmények és civil szervezetek, valamint a Református Egyházközség képviselői koszorút helyeztek el az Országzászlónál.

Megemlékező ünnepséget tartottak a Donát-hegyen is a Baross Gábor-telepi Polgári Kör szervezésében. Az eseményen Bodnárné Fehér Erzsébet, a kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Monostoriné Szeleczky Gabriella történelemtanár emlékezett a 99 évvel ezelőtt történtekre. „De túléltük, mert összefogott a társadalom, túléltük, mert hazánk egységes és oszthatatlan, kultúrájában s nyelvében él tovább. Trianon nemzeti összetartóerővé vált” – zárta beszédét. A megemlékezésen felavatták a tavaly átadott, azóta sajnos megrongált turulszobor utódját, amelyet az előzőhöz hasonlóan Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus készített el. A szobrot Mazgon Gábor plébániai kormányzó áldotta meg. Az esemény koszorúzással zárult. 

Fotó: Czunderlik Robin