Ugrás a tartalomra

A Népművészet Mestere

2018. július 17. kedd
A Hónap művésze lett Gy. Kamarás Kata keramikus
A Népművészet Mestere

A Népművészet MestereGy. Kamarás Kata keramikusművész gyermekkorát a Heves megyei Mátraderecskén töltötte. Itt ismerkedett meg azokkal az asszonyokkal, akik szövéssel, fonással, hímzéssel foglalkoztak, miközben a kislány – figyelve őket – magába szívta a népművészet szeretetét. Nem csoda, hogy ezen élmények hatására ő is elindult a maga útján, a mátraderecskei téglagyárból származó agyagból születtek meg első figurái. Gy. Kamarás Kata 4 éves kora óta formáz, és szerencsére azóta sem tudja abbahagyni.
A szakma fortélyait önképzés útján sajátította el, majd 40 évvel ezelőtt, a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerése után olyan fazekastáborokban vehetett részt, ahol néprajztudósok és művésztársak segítették szakmai továbbfejlődését.
Gy. Kamarás Kata 1984 óta a Népi Iparművész cím tulajdonosa, majd 25 évvel ezelőtt a Népművészet Mestere kitüntető címet is megkapta. Egyéni és csoportos kiállításokon számos alkalommal szerepelt a hazai nagyvárosok mellett külföldön is. Több száz alkotása van múzeumi közgyűjteményekben, oktatási intézményekben és önkormányzatok helyiségeiben.
Köszönjük a varázslatos alkotásokat a művésznőnek, akinek szívből gratulálunk a 70. születésnapjához!
(VH)