Ugrás a tartalomra

A POLGÁRMESTER ÁLLÁSPONTJA

2015. július 16. csütörtök
Folytatás a főoldalról:
A POLGÁRMESTER ÁLLÁSPONTJA

Talán nem mindenki számára ismert tény, hogy az európai uniós támogatás kizárólag arra elég, hogy az utakat a csatorna nyomvonalában állítsák helyre a kivitelezők. Logikus és az önkormányzat számára kiemelten fontos célkitűzés, hogy ha már úgyis felbontják az utat, utána már teljes szélességében újítsuk fel. Erre a célra a Képviselő-testület 130 millió forintot irányzott elő. Ezek a munkák azonban csak akkor kezdődhetnek, ha az illetékes hatóságok kamerával ellenőrzik az elkészült vezetéket és elvégzik a kiépített csatorna víztartás próbáját, ami gyakorlatilag egy nyomáspróba: azt vizsgálják, hogy az új csatorna jól működik, nem folyik-e ki a szennyvíz. A minősítő vizsgálatok nem kevés időt vesznek igénybe, ilyenkor az ideiglenesen helyreállított utak üresen, látszólag félbehagyva állnak. A folyamat gyorsítása, a helyzet mielőbbi megoldása érdekében a kerületi mélyépítő kollegák naponta ellenőrzik az építést.

Az önkormányzat vezetése tisztában van azzal, hogy egy ennyire kiterjedt, szinte a kerület minden részét érintő építkezés nagyon sok kényelmetlenséggel, felfordulással jár. Nagy a zaj, a por, a forgalmat is akadályozzák az útbontások. A kivitelezők, alvállalkozók nem mindig járnak el az elvárható gondossággal. A forgalmi rend helyenként naponta változik, az útburkolat rendbetétele indokolatlanul elhúzódik. A felelős Budapesti Közlekedési Központ és kerületünk előre jelezte a várható problémákat a kivitelezőknek és az engedélyező hatóságnak, de a szükséges engedélyeket mégis kiadták. Ezt azzal indokolták, hogy kisebb fennakadást okoz egyidejűleg akár több lezárás a nyári időszakban, mintha kevesebb helyen dolgoznak, de a munka elhúzódik időben, mert ősszel, iskolakezdéskor számszerűleg több embert érint. Ezért bukdácsolnak most még a buszok is az úgy-ahogy helyreállított nyomvonalakon. Noha nem a kerületi önkormányzat a beruházó, és nem áll szerződéses kapcsolatban a kivitelezőkkel, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda dolgozói járják a helyszíneket, ellenőrzik a minőséget, és a felmerülő kifogásokat igyekeznek a Fővárosi Önkormányzat szakembereivel megoldani. Ezen felül a közterület felügyelőink is folyamatosan figyelmeztetik és bírságolják a kivitelezőket. Egyéb hatósági lehetőségünk azonban ezekben az ügyekben sajnos nincs.

A helyzet javítása érdekében levélben fordultam Wertán Zsolthoz, az Enviroduna ügyvezető igazgatójához, hogy a rendelkezésükre álló minden lehetséges eszközzel, naprakész közlekedési információkkal próbálják meg elviselhetőbbé tenni az Önök számára ezt a megpróbáltatásokkal teli időszakot, aki válaszában együttműködéséről, támogatásáról biztosított. A csatornázással kapcsolatos, folyamatosan frissülő információkról, pályázati-támogatási lehetőségekről honlapunkon is tájékozódhat.

Türelmüket és megértésüket ezúton is köszönöm!

Karsay Ferenc
polgármester