Ugrás a tartalomra

A Promontor utcai pálya titkai

2016. szeptember 27. kedd
Lovrencsics Gergő futballozott, Kassai Viktor pedig futóedzéseit tartja a BMTE-pályán
A Promontor utcai pálya titkai

Ahol a kerület polgármestere megrögzött hokirajongó, sőt a jégkorong egykori lelkes és sikeres művelője, ott a pezsgő- és borfesztivál nem bonyolódhat le sporttárgyú pódiumbeszélgetés nélkül. Nem is bonyolódott le, szeptember 3-án, ezen a kánikulai szombaton a Promontor Udvarban kedves, egyben neves vendégeink voltak Kassai Viktor, a világ legjobbjának hivatalosan is megválasztott játékvezető, segítője, Ring György és a Ferencváros 14-szeres válogatott labdarúgója, Lovrencsics Gergő személyében.

Hogy miként kerül a csizma az asztalra, miért pont ők hárman ültek a pódiumon Karsay Ferenc polgármester társaságában? Nos, Kassai és Ring sporttárs kerületünk lakója (utóbbi a polgármester szomszédja is), és itt, a BMTE Promontor utcai sporttelepén tartják futóedzéseiket. Lovrencsics Gergő profi pályafutása pedig ugyanonnan, a Budafok LC-ből indult 2007-ben, 19 éves korában.

– Naponta villamosoztam, buszoztam ki Budafokra a Mester utcából, ahol a legendás Szent István Közgazdasági Szakközépiskola tanulója voltam. Pályafutásom csodás egy éve volt az, amit a Budafok csapatában töltöttem – emlékezett vissza a villámgyors, Lengyelországot is megjárt szélső a hősi időkre.

Mivel a beszélgetés három nappal a Feröer-szigetek–Magyarország világbajnoki selejtező előtt zajlott – amelyen egyébként a sérüléséből lábadozó Lovrencsics még nem vett részt –, a hangulat bizakodó volt, s mosolyogva idéztük fel a júniusi, franciaországi Európa-bajnokság kissé halványuló emlékeit, az osztrákok elleni varázslatos 2-0-t és a Magyarország–Portugália (3-3) mérkőzést, az Eb legélvezetesebb összecsapását.

Kassai sporttárs büszkén említette karrierje első nagy sikerét, a 2008-as pekingi olimpiai döntőt, amelyen a győztes argentin csapatban két olyan világsztárnak is fújhatta a sípot, mint Lionel Messi és Sergio Agüero. A remek játékvezető a franciaországi Eb-n három meccset is vezetett, köztük a Franciaország–Románia nyitómeccset, s a Németország–Olaszország negyeddöntőt.

– A futóedzés rendszerint nem a játékvezetői élet legizgalmasabb, legszebb része, de a Promontor utcai rekortánon, s a kifogástalanra nyírt gyepen futni már-már élvezet – jegyezte meg Kassai mester.

(Ch. Gáll András)