Ugrás a tartalomra

A Tomori a város főiskolája, szellemi központja akar lenni - Videóval Frissítve!

2017. szeptember 21. csütörtök
Enyedi György-emlékkonferenciát tartottak a Tomori Pál Főiskolán
A Tomori a város főiskolája, szellemi központja akar lenni - Videóval Frissítve!

A regionalizmus gazdasági és társadalmi hatásairól, a településfejlesztés lehetőségeiről, jelentőségéről tartottak előadásokat a meghívott kutatók. A rendezvényt az intézmény rektora, Meszlényi Rózsa nyitotta meg, a résztvevőket elsőként Karsay Ferenc polgármester köszöntötte.

A nemrég budafok-tétényi székhelyűvé vált főiskola első jelentős, nemzetközi szintű tanácskozását rendezték meg szeptember 8-án. A 2012-ben 82 évesen elhunyt Enyedi György Széchenyi-díjas magyar geográfus, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1999 és 2002 között alelnöke volt. A magyar regionális tudomány alapítója. A konferencia a halálának évfordulójához köthető, 2012. szeptember 10-én hunyt el. Kiemelt kutatási területe volt a városfejlesztés. A főiskola meghívott előadói főként városfejlesztésről és területfejlesztésről tartottak előadásokat.

Korunk egyik legnagyobb társadalomföldrajz-tudósára nem is lehetne méltóbban emlékezni, mint ráirányítani a figyelmet arra, hogy napjainkban milyen kihívásokat teremtenek a gazdasági régiók és a településtípusok közötti fejlettségi eltérések – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a Tomori Pál Főiskola rektora. Meszlényi Rózsa hangsúlyozta, Enyedi György professzor munkássága nélkül nem beszélhetnénk magas színvonalú regionális tudományról Magyarországon és a Kárpát-medencében. A rektor asszony szólt arról is, hogy hogy a 2004-ben alakult fiatal főiskola számára meghatározóak az olyan keresztény értékek, mint a becsület, a tisztesség, a szakmaiság és az egymás iránti tisztelet. Meszlényi Rózsa megnyitóbeszédében egyúttal bejelentette, hogy megalakul a Tomori Pál Kutatóközpont itt a kerületben, a főiskola keretein belül, Dr. Gajzágó Éva főiskolai docens asszony megbízott igazgató vezetésével.  „Bízom benne, hogy a város, az önkormányzat részéről is lesznek akik bekapcsolódnak majd az itt folyó kutatómunkába. A mi főiskolánk ugyanis egy szellemi központként szeretne működni a városban, mi a város főiskolája akarunk lenni és nem pedig csupán egy az itt lévő intézmények közül. Ehhez kérjük a polgármester úr segítségét” – hangsúlyozta a főiskola rektora.

Egyik jelmondatunk a „Kisváros a nagyvárosban”, ez a szemlélet jellemez bennünket, ezért bizton állíthatom, hogy magunkénak érezzük a főiskolát, és teljes felelősséggel jelenthetem ki, hogy igyekszünk mindenben támogatni az Önök munkáját – kezdte ünnepi köszöntőjét Karsay Ferenc polgármester. Másik jelmondatunk a "Mindenki fontos", ami a kerületben működő intézményekre, az itt tanító pedagógus kollégákra és természetesen az itt tanuló hallgatókra is érvényes – tette hozzá. Karsay Ferenc egy kínai mondást idézett, mely szerint, ha egy évre tervezel, ültess rizst, hogyha több évre, akkor ültess fát, és ha generációkra, évszázadokra, akkor pedig tanítsd az embereket. Ez a gondolat ma többféle szempontból is aktuális a konferencia kapcsán, mondta a polgármester. Egyrészt a választott témája szerint, amely azt vizsgálja, elemzi, hogyan működik egy település, egy régió, mi az optimális fejlődési, fejlesztési irány, hogyan tudjuk ezt megtervezni. Másrészt, mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy van a településünkön főiskola. „Rektor asszonyt megnyugtathatom: azt mondják, csak az első száz év nehéz egy intézmény életében, utána már szinte magától működik minden. Addig azonban még rengeteg közös munka áll előttünk!” – mondta megnyitóbeszédében Karsay Ferenc polgármester.

A konferencián számos előadást hallgattak meg a szép számban érkezett érdeklődők. A rendezvény végén elhangzott, hogy a Tomori Pál Főiskola folytatni kívánja Enyedi György munkásságának ápolását, ezért terveik szerint jövőre ismét kerületünk ad majd otthont egy hasonló tematikájú szakmai tanácskozásnak.  

A Promontor TV összeállítása:

A Tomori a város főiskolája, szellemi központja akar lenni - Videóval Frissítve!