Ugrás a tartalomra

Advent a tagóvodáinkban

2020. december 01. kedd
Adventi időszak kerületünk tagóvodáiban.
Advent a tagóvodáinkban

Különleges, embert próbáló év vége felé járunk. Félelemmel, szomorúsággal, bizonytalansággal teli évet zárunk, amely nagyobb odafigyelést igényelt mindannyiónktól. Új nehézségekkel kellett és kell a mindennapokban megküzdenünk, hiszen a szülők nem jöhetnek be az óvodába, nem hívhatunk előadókat, nem tudunk kirándulni a gyermekekkel.

Gyors, hatékony problémamegoldást s megújulást kívánt tőlünk ez az év. Megtanultunk online kommunikálni  szülőkkel, online formában eljuttatni nekik meséket, verseket, dalocskákat, vizuális ötleteket, valamint nevelési tanácsokat adni.

A nehézségek ellenére megőriztük hagyományainkat, ünnepeinket, megőriztük értékeinket, és közben újakkal gazdagodtunk.

De eljött a várakozás, az advent ideje. Az advent az előkészület, a reménykedés időszaka, amely  ebben az évben talán még nagyobb jelentőséggel bír, mint eddig bármikor.

Nekünk, óvodapedagógusoknak különösen fontos, hogy a hozzánk járó gyermekeknek biztosítsuk továbbra is a nyugodt, békés, szeretetteljes, családias légkört, hogy legalább az óvoda legyen az a hely, ami nem a koronavírusról szól.

Ez a hónap sok programmal, készülődéssel, díszítéssel, ajándékkészítéssel, titkolózással szokott telni. Eddig évről-évre minden óvodánkban megérkezett a Mikulás, mindenütt volt a szülőkkel közös program: közös munkadélután, adventi vásár, Madárkarácsony, a kerületi iskolákból érkeztek a gyermekekhez Betlehemezni, jött a várva várt karácsonyi ünnep.

Ez az év kissé más lesz, de ugyanolyan szeretettel és alapossággal, ugyanolyan elkötelezettséggel készülnek óvodapedagógusaink. Ugyanaz a csillogás, ugyanazok a meleg fények, a készülő mézeskalács illata lengi be az óvodát, ugyanaz a titok, minden ugyanolyan, csak külső Mikulás, szülői, iskolás Betlehem jelenléte nélkül valósul meg minden.

Megújultak és megújulnak óvodapedagógusaink, alkalmazkodnak a még több kreativitást igénylő helyzethez. Tudják, hogy a gyermekek ezután sem szenvedhetnek hiány semmiben, és ez a hónap is ezt fogja tükrözni. Meggyúltak az első adveti gyertyák mindenütt.

 

Sinkovicsné Király Angéla

szakmai vezető-helyettes

és

Malaczkovné Orbán Judit

                                                                                                                      intézményvezető

 

Várjuk a csodát!

 

Advent – első gyertya

Advent első vasárnapján
felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet,
legyen fénylő eredménye.
Kezdődik a csodavárás,
ahogy egykor Jézust várták:
szeretettel, bizalommal,
a tűz lángját körül állták.
A megváltó tiszta fényt hoz,
szeretetet, ami éltet.
Felemel a puszta földről,
Isten fiává fogad téged.
Szeretettel tárd ki lelked,
öleld át a nagyvilágot,
kívánd azt, hogy minden ember
itt a Földön, legyen áldott! (Aranyosi Ervin)

Advent a tagóvodáinkban