Ugrás a tartalomra

Aktív társasági életet élhetnek az idősek

2015. november 19. csütörtök
A Szociális Szolgálaton keresztül az önkormányzat folyamatos segítséget nyújt a rászorulóknak szellemi és fizikai állapotuk megőrzésében
Aktív társasági életet élhetnek az idősek

A Szociális munka napja alkalmából a Cziffra-házban kiállítást rendeztek a Szociális Szolgálat kliensei által készített alkotásokból, a Városháza Záborszky termében pedig ünnepélyesen átadták a Szociális Munkáért díjakat a szociális ágazatban kiváló munkát végző dolgozóknak. E neves nap kapcsán a szociális területen diplomázott alpolgármestert, Szepesfalvy Annát faggattuk.

– Budapest kerületeihez képest hogy áll Budafok-Tétény a szociális ellátás területén?

– Nehéz megfogalmazni, mert a szociális ellátórendszer törvényi szabályozás alapján működik, a különbségek a kötelezően előírt feladatok ellátását meghaladó többletszolgáltatásokban jelentkeznek. Kerületünkben a szociális területen régóta nagyon jól összeszokott szakembergárda dolgozik, nálunk ez a legfőbb erősség. Rendkívül jó a csapatunk, és ezt beszélgetéseink során nemegyszer a kliensek is megerősítik.

– Melyik területen mutatkozik a legnagyobb igény a szociális ellátásra?

– A szomszédos XI. kerületben az idősödés a legnagyobb probléma, azonban nálunk kicsit más a helyzet. Budafok-Tétényben is jelentős az időspopuláció, ahogy az egész országban, de itt szerencsére gyermekben sincs hiány. A belvárosi kerületek többsége tranzit jelleggel működik, sok fiatal pár, aki egy időre odaköltözik, előbb-utóbb a kerületünkbe jön fészket rakni. Persze ez az ellátórendszer másik részét veszi igénybe, hiszen a családsegítés és a gyermekvédelem területén is akad munka.

– Kikkel és hogyan foglalkozik a Szociális Szolgálat?

– A kerületben élő idősek, pszichiátriai betegek, sérültek részére nyújt egyszerre több szinten szolgáltatást. A nappali ellátások teret adnak a közösségi élet gyakorlására, szinten tartó vagy épp kézműves, kulturális tevékenységek folytatására. A Szociális Szolgálat három helyszínen, a Szivárvány Idősek Klubjában (Anna utca 10.), a Nagytétényi Idősek Klubjában (Nagytétényi út 266.) és a Levendula Idősek Klubjában (XVI. u. 22.) a szociálisan rászorult kerületi lakosok számára is biztosít napi egyszeri meleg étkezést. A Nappali Hangulat Lélekvédő Klub (XII. u. 28.), illetve az Anna utca 10.-ben található Serapis közösségi ellátás a pszichiátriai betegeknek, míg a Napraforgó Fogyatékosok Klubja és a Támogató Szolgálat (Köd utca 2–4.) fogyatékkal élő kerületi lakosainknak igyekszik segíteni.

Dolgozóink szakmailag felkészültek és mindig kitalálnak valami újat, hogy az alapszolgáltatásokon túl még jobban ki tudják szolgálni az időskorúak és sérült emberek igényeit. Ők vannak a terepen, az első vonalban, mi a hivatalban az infrastruktúrát próbáljuk megteremteni ahhoz, hogy jól végezhessék a munkájukat. Felmérésük alapján több olyan idős él a kerületben, aki demenciában szenved, ezért legutóbb azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy nappali ellátásaikban szeretnék őket nagyobb létszámban fogadni. Az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítottuk. Azóta a nappali idősellátás keretében nyolccal több demens beteget tudnak fogadni, mint korábban.

– Bentlakásra is van lehetőség?

A bentlakásos intézmények állami fenntartásúak és szakfeladatot látnak el, míg az önkormányzathoz tartozó Szociális Szolgálat az alapellátást biztosítja. Nem az a cél, hogy mindenkit, aki rászorul, bentlakásos intézménybe közvetítsünk, hanem az, hogy az idős embereket lehetőleg saját otthonukban minél hosszabb ideig aktív állapotban tartsuk. A házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, étkeztetés mind abban segít, hogy mindazon idősek, akik önálló életre már csak részben képesek, támogatást kapjanak az önálló életvitel gyakorlásában megszokott, számukra biztonságot nyújtó környezetükben.

A klubjainkba járó idősek, vagy pszichiátriai beteg, illetve sérült emberek nem szigetelődnek el a külvilágtól, mert olyan társaságba járnak, ahol figyelnek egymásra, és az ott tartott foglalkozások, akár a kézművesség is, segítenek az agyukat karbantartani, „megolajozni”. Ez jó a klienseknek és az államnak is költségtakarékosabb, mint ha otthonba költöznének. Aki ebben a korban kiszakad a megszokott környezetéből, annál komoly egészség- és állapotromlás következhet be, ezért sokkal jobb, ha a Szociális Szolgálaton keresztül olyan szolgáltatásokat kínálunk, amely segíti szellemi és fizikai állapotukat minél tovább szinten tartani és megőrizni. (Tamás Angéla)