Ugrás a tartalomra

Alkotóház jöhet létre a kerületben

2017. április 19. szerda
A Képző- és Iparművészeti Közalapítványt is támogathatjuk az adónk egy százalékával
Alkotóház jöhet létre a kerületben

Alkotóház jöhet létre a kerületbenAz önkormányzat képviselő-testülete, mint alapító, 2000-ben létrehozta a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért elnevezésű, kiemelten közhasznú alapítványt, amely 2015 júniusáig dr. Feledy Balázs elnökségével működött. A művészeti író lemondása óta az elnöki posztot Tóth Avanti Péter grafikus tölti be, akivel a közhasznú alapítványról beszélgettünk.

A több mint húsz éve Budatétényben élő művésztől megtudtuk, hogy céljuk a kulturális értékek, hagyományok feltárása, megismertetése, ápolása, a környezeti és városesztétikai kultúra fejlesztése, a helyi művészeti élet mecénásaival való együttműködés kialakítása, továbbá a kiemelkedő személyiségek értékteremtő tevékenységének segítése. E célok elérése érdekében dolgozik, ahogy az alapítvány kuratóriuma – Baráth Hajnalka, Békési Imre, Csiszár Zsuzsanna, dr. Somosy Zoltán, Pató Róza és Szabolcs Attila – és az alapítvány munkáját felügyelő bizottság – Kázmácz József, Molnár Józsefné és Sebes Gábor – is.

Tóth Avanti Péter elmondta, hogy az elnöki poszt átvételekor egy olyan nyílt pályáztatási rendszer létrehozását tartotta a legfontosabbnak, amely pontosan megjelöli a pályázható témaköröket, a támogatás maximális összegét, és szerepelnek benne a bírálat szempontjai is. Hozzátette: lényeges, hogy az általuk nyújtott támogatási formáról értesüljenek a kerületben alkotó művészek, és az is, hogy az alapítvány bemutathassa a nagyközönségnek a segítségével megvalósult munkákat, ezért is törekednek arra, hogy egy jól kezelhető, saját felülethez jussanak.

Reméli, ha a kerületiek jobban megismerik az alapítvány tevékenységét, szívesen ajánlják fel adójuk 1%-át a közalapítvány javára, de abban is bízik, hogy a képviselő-testület a tavalyihoz hasonlóan megszavazza az egymillió forintnyi támogatást, amelyből 2016-ban három pályázó munkáját segítették.

Arra a kérdésre, hogy ismert-e az alapítvány előtt, hány képző-, valamint iparművész él és dolgozik a kerületben, a grafikus azt válaszolta, hogy ennek feltérképezése most van folyamatban, és ha a végére érnek, szándékukban áll egy, a kerületi művészeket bemutató kiadványt megjelentetni. Távlati terveik között szerepel egy olyan alkotóház létrehozása is, amely a művészetet, a turizmust és a borkultúrát kapcsolja össze.

(Tamás Angéla)