Ugrás a tartalomra

Állást foglalt az önkormányzat az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében

2016. február 08. hétfő
A Képviselő-testület állásfoglalása szerint Budafok–Tétény Önkormányzata elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, továbbá kérik a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és védje meg Magyarországot és a magyar embereket!
Állást foglalt az önkormányzat az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében

A Képviselő-testület 2016. február 4-én határozatban állást foglalt az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében. A határozat értelmében a Képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés j) pontja alapján csatlakozik a Magyar Kormány azon törekvéséhez, mely az ország jövőjét meghatározó, az Európai Unió által kezdeményezett kötelező betelepítési kvóta megvalósítását kívánja megakadályozni. Elutasítja, hogy Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület és Magyarország egész területére akaratukkal ellentétesen, a világ bármely részéről betelepítéseket hajtsanak végre.

Állást foglalt az önkormányzat az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében

A Képviselő-testület állásfoglalása szerint „Budafok–Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre és nem nyújt valós segítséget az arra méltán rászorulóknak”

Továbbá kérik a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket!

A Demokratikus Koalíció képviselője magának a kérdésnek a napirendre tűzésével sem értett egyet, ezért kivonult a szavazásról. Az LMP képviselője az állásfoglalás ellen szavazott, az MSZP képviselője pedig nem voksolt. A Jobbik képviselője azt kifogásolta, hogy miért nem emeljük fel a szavunkat a visszatoloncolások ellen is. A testületi ülésen a Fidesz-KDNP részéről ellenérvként elhangzott, hogy a dublini egyezmény olyan nemzetközi jogi elkötelezettség, melynek végrehajtási ügyeiben az önkormányzatok nem illetékesek.

 

Az előterjesztés elérhető itt.