Ugrás a tartalomra

Arany János emlékezete agyagba formálva

2017. augusztus 20. vasárnap
Alkotói díjat kapott Gy. Kamarás Kata
Arany János emlékezete agyagba formálva

Arany János emlékezete agyagba formálvaAz idén is alkotói díjat kapott a kerületünkben élő és dolgozó Gy. Kamarás Kata fazekas az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) a „Magyar kézművesség – 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel” című nyári országos pályázatán. Az ünnepélyes eredményhirdetést július 28-án tartották a Duna Palotában, ahol a díjazottak a díjaikat is átvehették. Itt tekinthető meg augusztus 27-ig az a Gy. Kamarás Kata által beadott három pályamű is, amelyek alapján a zsűri úgy ítélte, hogy a népi iparművész a Fővárosi Önkormányzat alkotói díjára érdemes.

– A kétszázharminc alkotás egyik része azt tükrözi, hogy az alkotók hogyan látják korunkat, másik része pedig azt, hogy hogyan viszonyul a magyar költészethez – emelte ki beszédében Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a tárlat megnyitóján.

Kihangsúlyozta, hogy egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is.

Az idei pályázaton magyarországi és határon túli magyar művészek maximum három olyan alkotással vehettek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. A népi iparművészek alkotásaikkal vagy egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát mutatták be, vagy Arany János verseinek tartalmát megelevenítő jelenetekkel, illetve azok szereplőit ábrázoló művekkel pályázhattak.

Gy. Kamarás Kata, mint két évtizede minden évben, a tematikus pályázatra adott be alkotásokat, és mint eddig mindig, műveivel idén is díjazott lett.

Talán sokan tudják, hogy a Népművészet Ifjú Mestere, a Népi Iparművész, a Népművészet Mestere címek birtokosa készítette annak idején azt az Árpád-házi Szent Erzsébet kerámiaszobrot, amelyet Budafok-Tétény önkormányzata támogatásával a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum kapott ajándékba. A kiállításon a Rózsavölgyben alkotó fazekas, akinek kitüntetéséhez Karsay Ferenc polgármester levélben gratulált, A bajusz, a Fülemüle, és Toldi a bikával című munkáival tiszteleg a költő előtt.

(Tamás Angéla)