Ugrás a tartalomra

Arany János nyomában

2018. június 03. vasárnap
A Hugonnai Vilma Általános Iskola kirándulása Erdélyben
Arany János nyomában

Negyedszer is megnyerte a Hugonnai Vilma Általános Iskola a Határtalanul! pályázatot, ennek köszönhetően idén 19 hetedik osztályos tanuló utazhatott Erdélybe pedagógusok kíséretében. Az előző évektől eltérően most Kolozsváron volt a diákok szállása, egy vendégházban. A négynapos tanulmányi kirándulást felkészítő tanórák előzték meg, hogy a gyerekek minél több ismerettel vághassanak neki a nagy útnak.

Arany János életútját követték végig Erdélyben a Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai. Már az első napon sok látnivaló várta a gyerekeket. Nagykárolyban városnézéssel kezdték a napot, itt többször is megfordult vándorszínészként Arany János. Ugyanezen a napon megtekintették a Károlyi-kastélyt, Petőfi Sándor szobrát, mely előtt felelevenítették Petőfi és Arany barátságának történetét. A délutáni órákban továbbutaztak Szilágynagyfaluba, ahonnan Arany János szülei és a Toldi család származik. Másnap a város nevezetes épületeit nézték meg a gyerekek. A Szent Mihály-templomot, Mátyás király szobrát és szülőházát, a Babes-Bolyai Tudományegyetemet, a Farkas utcai templomot, a Házsongárdi temetőt. Utóbbi helyen, sok híres magyar író, költő nyughelyén, Dsida Jenő sírjánál a diákok egy verset szavaltak el. A napot játékos vetélkedővel zárták, ami Arany János életéről és műveiről szólt. A harmadik napon Szamosújvárra utaztak a diákok, ahol Rózsa Sándor sírjánál felolvasták Arany János Rózsa Sándor című versét. Válaszúton a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményt, a Bánffy-kastélyt és Wass Albert szülőházát tekintették meg. Az utolsó napon is rengeteg látnivaló várta a tanulókat. A Királyhágón át utaztak Nagyváradra, ahol a püspöki székesegyház Szent László-ereklyéit, majd az Ady Múzeumot tekintették meg. A belvárosi séta közben sok egykori nemesi palotát csodálhattak meg a kirándulás résztvevői.

Nagyszalontán minden Arany Jánosról szól. Az Arany Emlékmúzeumban interaktív játékon keresztül ismertették meg a látogatókkal a költő életútját. A diákokat lenyűgözte a fellegvári túra és a gyönyörű kilátás, valamint a botanikus kert, ahol több száz képet készítettek a lányok. A pályázat záró elemeként, már itthon, az iskolában prezentáción idézték fel a gyerekek az erdélyi kirándulás alatt megszerzett ismereteiket.

(Viszkocsil Dóra)