Ugrás a tartalomra

Szilveszter esti körkép

2010. január 04. hétfő
Miközben a kerület apraja-nagyja vidáman szilveszterezett, nyakunkba vettük a kerület utcáit és benéztünk néhány óévbúcsúztató bálra.
Szilveszter esti körkép

Első állomásunk a Szelmann-ház volt, ahol báli ruhába öltözött emberek, ünnepi díszítés fogadott minket. A meghívottakat welcome drinkkel üdvözölték, majd a Nagytétényi Polgári Kör keringőjével nyitották meg az estét. Ugyan eleinte még mindenki a szépen megterített asztaloknál a sült malacból, párolt káposztából és a burgonyából, töltött káposztából álló vacsoráját fogyasztotta, a vendégeken már ekkor kezdett eluralkodni a fergeteges jókedv, jól látszott: összeszokott, leginkább kerületi lakosokból álló társaság ünnepel együtt. Kis idő elteltével azon kaptuk magunkat, hogy a Sóskúti Benta Party muzsikájára szinte mindenki táncol. Az estét még izgalmasabbá tette a tombola, amelynek főnyereménye egy újévi malac volt.

Következő állomásunkon, a Budafok-Tétényi Baráti Körök székházában, az immáron ötödik éve, Kanicsár László által szervezett bálban találtuk magunkat. A mulatozó tömeg itt is leginkább összeszokott kerületi emberekből állt. A vacsora a tradicionális, óévet búcsúztató menü volt, sültek párolt lila káposztával és burgonyával. A talpalávalót a Duo Lux együttes 80-as, 90-es éveket idéző zenéje szolgáltatta. Növelte az est hangulatát Kecskeméti Rita operett- és musicalelőadása, halhattunk részleteket például Lehár Ferenc Vígözvegyéből és Giudittájából, és felcsendült egy-egy részlet a My Fair Lady-ből és a Macskákból is. Akrobatikus capoeira-bemutatót tartott a Bracos Fortes csapat, az igazlmas látványelemek mellett drukkolhattunk a fiúk testi épségéért is. A vendégek itt sem maradtak tombola nélkül, a főnyeremény egy háromliteres Törley pezsgő volt.

A Klauzál Ház szilveszteri bálján a sváb Szomor Sramli együttes zenéje fogadta a vendégeket, akik legtöbben kerületi lakosok voltak, ám akadtak olyan svábok Vértessomlóról, akik eredeti népviseletben, dindlben követték egészen idáig a zenekart. Az est egyik legkedvesebb nyugdíjas párja Sellyei Imre és Törökné Takács Mária volt, akik internetes nyereményjátékon nyerték a jegyeket, így számukra biztosan szerencsésen indul a 2010-es év. Itt sem tértek el a hagyományoktól, a svédasztalon sültek, káposzta és burgonya várta a vendégeket, utána pedig fergeteges ünneplés.
A jókedvet fokozta a híres humorista, Éles István fellépése, aki a tőle megszokott módon színészek, énekesek, közéleti személyiségek hangját utánozva szórakoztatta a közönséget. A tombola itt sem maradhatott el, a főnyeremény a Volvo Ivanics egyhétvégés autóhasználata volt.

Az éjfél a Szelmann-házban ért minket, ahol pezsgőt osztogattak az újév köszöntése alkalmából. A Himnusz után koccintott és köszöntötte egymást a vendégsereg, majd aki csak tudott, kiment az utcára, megnézni a szebbnél szebb tűzijátékokat, melyeket egész éjszakán át tartó ünneplés követett.

Mindhárom helyen akadtak fiatalok, idősek, fejdíszeket, parókákat viselő emberek, kevésbé szolíd és szolíd vendégek, a különbségek most nem számítottak, mindenki együtt vigadva búcsúztatta az óévet.

Sinkovics Szilvia
Papp Tibor