Ugrás a tartalomra

Átadták az első budapesti uniós P+R parkolókat

2010. június 11. péntek
Közel 20 százalékkal bővült a fővárosi P+R parkolók száma azt követően, hogy a Parking Kft. a XVII. és XXII. kerülettel és a MÁV Zrt-vel közös konzorciuma június 11-én átadta az első budapesti, Európai Uniós támogatásból létesülő 570 gépjármű és 120 kerékpártároló helyet.
Átadták az első budapesti uniós P+R parkolókat

Az Európai Unió közel 400 millió forinttal járult hozzá a kerületi fejlesztésekhez. A vasútállomások mentén található, kamerákkal megfigyelt P+R parkolók használata ingyenes, míg az elővárosi vasutat a BKV budapesti bérletével térítésmentesen lehet igénybe venni. A főváros belső városrészei egy-másfél óra helyett 20-25 perc alatt kényelmesen elérhetőek. Az elővárosi vasutat a BKV Budapest bérletével térítésmentesen lehet igénybe venni. A kamerákkal megfigyelt területeken éjjel-nappal ingyen parkolhatnak az autósok. Minden helyszínen 20-20 kerékpártároló létesült.

- Célunk egy szerethető és élhetőbb főváros létrehozása, egyben a budapesti zaj- és légszennyezettség elleni küzdelem. A P+R parkolás a kapocs, amely összeköti az egyéni és a közösségi közlekedést. Aki leteszi a kocsiját, az időt, meg pénzt spórol, és egyszersmind védi a környezetet - hangsúlyozta a megnyitón Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

- Rákosmente modern kertvárost épít, ahol kiemelt szerepet kap az infrastruktúra javítása, a közösségi közlekedés fejlesztése. A P+R parkolók lehetőséget adnak a kerület lakóinak arra, hogy gyorsabban jussanak a belvárosba, és egyben környezetbarát megoldást kínálnak az autóval szemben - nyilatkozta Riz Levente, Rákosmente Önkormányzatának polgármestere.

- A XXII. kerület lakói már évek óta P+R parkolóként használják ezt a területet az elhelyezkedéséből adódóan. Mivel nem voltak a helyek kijelölve, leburkolva, a parkolás rendezetlensége sok bosszúságot okozott. A kiépítéstől, a parkolóhelyek számának növekedésétől azt várjuk, hogy a jövőben a polgári igényeknek megfelelően tudjuk majd letenni autóinkat, kerékpárjainkat - jelentette ki Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere, aki Riz Leventével együtt szállt le a Déli-pályaudvarról érkező vonatról a főváros, a MÁV Zrt., a Parking Kft., az építők, valamint a sajtó képviselőinek kíséretében, Budafok-Tétényben.

Az avató közönségét Karsay Ferenc alpolgármester és Németh Zoltán alpolgármester, országgyűlési képviselő - aki kezdettől fogva részt vett a projekt előkészítésében - fogadták Budafok-Belváros vasútállomáson. Ezen a helyen 140 férőhely létesült a gépjárművek, húsz pedig a kerékpárok számára. Budafok-Háros vasútállomás mellett 62 gépjármű és 20 kerékpár számára létesítettek ingyenes parkolót.

OTS, Polgármesteri Kabinet sajtó