Ugrás a tartalomra

Autópálya-csomópont a Növény utcánál

2010. augusztus 12. csütörtök
Az M0 autóút M6 és 51-es út közé eső szakaszának autópályává történő kiszélesítéséhez kapcsolódóan átépítik a 6-os főút - Növény utca csomópontját és annak közvetlen környezetét is. A munkálatok előkészítése évek óta folyik, 2010 második felében a lakosság számára is láthatóan megkezdődik a kivitelezés.
Autópálya-csomópont a Növény utcánál

A Növény utcai csomópont átépítésének célja az itt folyó közúti közlekedés biztonságosabbá és korszerűbbé tétele, idomulva a megváltozott forgalomterheléshez. A 6-os főút Duna felőli oldalán található üdülőtelkek és a vasúti töltéseken túl elhelyezkedő, a gyorsan fejlődő XXII. kerület belterületéhez tartozó lakónegyed és bevásárlóközpontok közötti kapcsolat javul.

Mivel a 6-os főút, illetve a Kelenföld-Tárnok vasútvonal szintbeli találkozása a Növény utcával nem felel meg a korszerű városépítés elvárásainak, 280 m hosszú aluljáró épül a vasútvonal, valamint a 6-os út alatt, amely közvetlenebb kapcsolatot teremt Nagytétény városrész, az M0, a Horgásztelep és a 6-os út között. Az aluljáró 2?—2 sávos lesz, amelynek gépjárműforgalmától elkülönítve egy 4 m széles kerékpáros- és gyalogosút is épül. Az aluljáró-építés során a Kelenföld-Tárnok vasútvonalon megépül egy több mint 30 m támaszközű vasúti híd, a későbbi vasútbővítéshez szükséges új nyomvonalon az új híd hídfői, valamint a 6-os úton egy 2?—2 sávos közúti híd, amely 21 m-es támaszközű lesz.

A Növény utca szinte teljes hosszának átépítése további változásokat is hoz. ͍gy felújítják a horgásztelepekhez vezető utat a Növény utca közvetlen környezetében, és kis mértékben megváltozik a 6-os főút és az M0 csomópont ágainak geometriája is.
A kivitelező és a beruházó számára egyaránt fontos szempont , hogy a munkálatok a lehető legkevesebb áldozatot követeljék a lakosság és az üdülők részéről, ezért - a felkészülést elősegítendő - néhány pontban alább ismertetjük a munkák közben várható, időszakosan fellépő kényelmetlenségeket:

  • a Növény utcát a 6-os főút és Tétényi út közötti szakaszon várhatóan 2010 őszétől 2011 második feléig teljesen lezárják,
  • a horgásztelepek megközelítését biztosító utakat is ugyanezen időszak alatt érintik munkálatok, de a horgásztelepek megközelítésének lehetőségét a kivitelező folyamatosan biztosítja.

Amennyiben előre nem látható események nem okoznak a kivitelezés menetében jelentős fennakadást, az ismertetett átalakítások 2012 elejére befejeződnek. Addig kérjük a lakosság és az üdülők tulajdonosainak szíves megértését.

A tervezett nyomvonal:Autópálya-csomópont a Növény utcánál