Ugrás a tartalomra

Farsangi mulatozások

2011. január 27. csütörtök
A farsang hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől, január 6-tól a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Farsangi mulatozások

A farsangot Magyarországon már a középkor óta ünnepelik. Míg a királyi udvarokban karneválokat tartottak, addig a városokban és a falvakban a farsang volt a húsvétot megelőző negyvennapos böjt előtti féktelen mulatozás időszaka. Nagy evés, ivás, mulatozás volt a jellemző ebben az időszakban. A farsangi álarc és a féktelen tánc jelentette a szabályok kigúnyolását.

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket.

A hosszú böjtre való felkészülésnek megfelelően ebben az időszakban az evés-ivás, a mulatozás szinte kötelező. A táncmulatságok mellett különböző játékokat, vetélkedőket rendeztek. Az udvarlás, a párválasztás és a házasságkötések legfőbb ideje a hagyományos magyar paraszti életben a farsang időszaka volt, éppen ezért a farsang alkalmat adott arra is, hogy tréfásan, s olykor durván figyelmeztessék azokat, akik elérték a "megfelelő" kort, de még nem mentek férjhez.

A csúfoló szokások főleg a farsangvégi napokhoz, húshagyó kedd éjszakájához, hamvazószerdához kapcsolódtak. Az egyik érdekes szokás a tuskóhúzás volt, ilyenkor a legények egy nagy fatuskót vonszoltak végig a falun, s a vénlányok ajtaja elé letették, hogy reggel, amikor az illető hölgy ki akar jönni, ne tudja kinyitni az ajtaját. Olyan eset is volt, hogy tuskóval szinte felszántották a vénlányok udvarát.

Vallási ünnep nem kötődik a farsanghoz és a báli szezonhoz, mégis gazdag néphagyománnyá fejlődött az idők során, mely máig megmaradt és valószínűleg a következő évszázadokban is fennmarad.

?zelítő a kerületi farsangi programokból

  • Farsangi sváb batyusbál
    lesz február 5-én, szombaton 19 órától a Tóth József utca 45-ben. A Német Kisebbségi Önkormányzat bálján a Pilischer Schramli zenél. Helyfoglalás a helyszínen, hétfőn és csütörtökön 15-től 18 óráig. Tel.: 229-2405, 06-70-410-9403.
  • Farsangi bál Rózsavölgyben
    Február 5-én 20 órától a Spárga Zenekar játszik a Rózsavölgyi Közösségi Házban.
    Bővebb infó
  • Farsangi bál
    A Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének farsangi bálja február 19-én, szombaton 19 órakor kezdődik a Tóth József utca 45-ben. Zenél a Maderspach zenekar.
    Bővebb infó
  • Farsangi hangverseny
    Kolonits Klára és a Fodor Kamaraegyüttes estje február 25-én, pénteken 19.30-kor kezdődik a Vojnovich-Huszár Villában.
    Bővebb infó
  • Pincekarnevál
    Farsangi mulatságok; arcfestés, jelmezverseny, dumaszínház, házibuli, enni- és innivalók várják az érdeklődőket február 26-án, a Pincekarneválon, a Záborszky Pincében.
    Bővebb infó

További programajánlatok: Budafok-Tétény Online