Ugrás a tartalomra

Vízzel tüzet, tűzzel vizet

2011. február 04. péntek
A Magyar Kémikusok Egyesülete egy iskolaikísérlet-akcióval indította el a "Kémia nemzetközi éve" események magyarországi programsorozatát, melynek hivatalos megnyitója január 27-én Párizsban volt.
Vízzel tüzet, tűzzel vizet

Az MKE által kezdeményezett iskolaikísérlet-akcióra bármely iskola jelentkezhetett, egy feltétel volt csak, hogy a kb. 15-20 percig tartó rendhagyó kémiaórán egy vagy több látványos kísérletet mutassanak be a tanárok.

A kerületből két iskola csatlakozott a kémia népszerűsítését célzó nemzetközi akcióhoz. A Gádor Általános Iskola diákjai semmit sem tudtak erről a felhívásról, csak az volt nekik furcsa, hogy egyszerre három tanár áll a katedrán és nem azon az órán ülnek mint ami az órarendben szerepel. A bemutatandó kísérleteknek a víz témaköréhez kellett szorosan kapcsolódniuk. A zsúfolásig megtelt tanteremben kémiai, biológiai és fizikai kísérleteket mutattak be a tanárok. Tapsvihar zárta a hajók harcát és a színes lángokat bemutató kísérletet. Mindenkinek nagyon tetszettek a kísérletek,  ezek után valószínűleg nem csak muszájból fognak majd a kémiai órára bemenni a gyerekek.

 

Ugyanez a helyzet volt a Kempelen Farkas Gimnázium kémialaborjában is. Hasonló kísérleteket láthattak a diákok, azzal a különbséggel, hogy itt a 10. osztályos tanulók mutatták be ezt a varázslatos tudományt, nem volt ritka a tátott szájjal csodálkozó diák a padsorokban. Nagyon tetszett mindenkinek a lávalámpa, a láthatatlan üveggolyó és a szökőkutas kísérlet is.

 

Mindkét iskola rengeteg fényképet készített az órákról, melyeket majd elküldenek a Magyar Kémikusok Egyesületének, és így a kerület is képviseltetheti magát a több ezer iskola mellett. A beérkezett fotók közönségszavazáson vesznek részt. Amelyek a legtöbb voksot kapják, azok értékes nyereményekben részesülnek.