Ugrás a tartalomra

Születésnapi ünnep Újbudán Grosics Gyula tiszteletére

2011. február 07. hétfő
Nagyszabású ünnepséget tartottak február 4-én Újbudán, Grosics Gyula 85. születésnapja alkalmából, a róla elnevezett iskolában.
Születésnapi ünnep Újbudán Grosics Gyula tiszteletére

A rendezvényen megjelent dr. Hoffmann Tamás újbudai és Szabolcs Attila Budafok-tétényi polgármester, ott volt a magyar labdarúgás számos nagy egyénisége, köztük Nyilasi Tibor az FTC híres csatára és Brockhauser István kapus.

Grosics Gyula a legnagyobb magyar kapus, akit a szurkolók híres vetődéseit felidézve "fekete párducnak" neveztek. A mindig szerény sportember ezt az elnevezést nem nagyon szerette, de kétségtelen, hogy illett rá, hiszen ő kezdett el először fekete mezben védeni. Az aranycsapat legendás kapuvédője tagja volt az 1952-es olimpiai és az 1953-as Európa-bajnok együttesnek. Az ünnepségen egy kérdésre válaszul felidézte az 1954-es vereséget. A VB-döntőn a nyugatnémetek ellen 3-2-re kapott ki a válogatott, amit Grosics szerint saját hibáiknak és az angol bírónak "köszönhetnek". Most is szomorúan beszélt a mérkőzésről, s arról a kevesek által ismert tényről, hogy sok ezren tüntettek Budapesten a vereség után, s hogy az ?V?“ éleslövésekkel oszlatta a tömeget. Mint mondta, egy egész ország győzelmet várt, sőt követelt a csapattól. A Városházi Híradó kérdésére válaszul megerősítette, hogy 1962-ben, a chilei VB után azért fejezte be pályafutását, mert nem engedélyezték, hogy Tatabányáról egy budapesti csapathoz szerződjön. Tatabánya elengedte volna, az FTC fogadta volna, de a hatóság megtiltotta az átigazolást. Az elutasító levelet Barcs Sándor, az MLSZ akkori elnöke adta át.

Az ünnepségen Kiss Mihály igazgató köszöntötte az iskola névadóját. Grosics nevét 2008-ban vette fel az újbudai iskola, amelynek alapítványa a nagyszerű sportembert 2001-ben választotta elnökévé. A hírneves kapus Újbuda díszpolgára, a szomszédos kerületben lakik. Az iskola tanulói zöld-fekete dresszben várták Grosics Gyulát. ? végezte el a kispályás foci kezdőrúgását. A meccs után látványos műsor következett: a tanulók ritmikus gimnasztikát, valamint saját maguk köszöntő verseit adták elő. Az ünnepelt meghatottan köszönte meg a fogadtatást és a gratulációt, s felvágta a labdarúgó-pályát formázó hatalmas születésnapi tortát, amit az egész iskola éljenzéssel fogadott. Grosics Gyula azt kérte a gyermekektől, hogy legyenek igazi sportemberek, szerezzenek dicsőséget az iskolának, a kerületnek, egész Magyarországnak. (Képünkön: Nyilasi Tibor, Szabolcs Attila, Grosics Gyula és dr. Hoffmann Tamás.)