Ugrás a tartalomra

Tizenötödik Csángó bál

2011. február 07. hétfő
A Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület február 5-én tizenötödik alkalommal rendezte meg a "Csángó bált" a Petőfi Csarnokban.
Tizenötödik Csángó bál

A rendezvény többek között a fővárosi önkormányzatok támogatásával jött létre, a támogatók között számos szervezet és cég mellett ott volt Budafok-Tétény önkormányzata is. Az est fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök volt, jelen volt Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc alpolgármester és több kerületi képviselő. A zsúfolásig megtelt Petőfi Csarnokban kétórás impozáns népművészeti műsor kápráztatta el a jelenlévőket, Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról érkeztek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok. A műsorban részleteket vetítettek a Domokos Pál Péter életéről szóló "Édes hazámnak akartam szolgálni" című filmből. A műsor után koncertek és táncházak várták az érdeklődőket, közben kiállításokat és kézművesek kirakodóvásárát látogathatta a szépszámú közönség.

 

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánták felhívni a közvélemény figyelmét, igyekezve támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára.

A rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy a közép- és koraújkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat. A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a közönség is tevékeny részesévé válhatott e hagyományoknak: gyimesi, moldvai és hétfalusi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatták meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Emellett bemutatták Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint Figuli Judit fotóival elevenítették fel az elmúlt évek Csángó báljainak hangulatát.