Ugrás a tartalomra

A zongoraművész díszpolgár

2011. március 11. péntek
A Rózsavölgyben élő Hegedűs Endre a Köztársasági Érdemérem, a Cziffra György-díj, a Liszt Ferenc-díj, a Pro Urbe díj és a Kultúra 22 díj mellett március 10-e óta Budafok-Tétény díszpolgára.
A zongoraművész díszpolgár

Március 10-én, a Városházán, ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a XXII. kerület által alapított díjakat és kitüntetéseket. A hagyományoknak megfelelően minden évben március 15-e alkalmából adják át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket; a "XXII. kerület Sportjáért", a "XXII. kerület Közbiztonságáért", a "XXII. kerület Kultúrájáért", az "Év Pedagógusa", az "Év Intézményvezetője", a "Jó Tanuló, Jó Sportoló", a "Környezetvédelemért" díjakat és a "Budapest XXII. kerület Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep Díszpolgára" címet.
A díjazottakról bővebben a Városháza Online számol be.

Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát szerzett a Zeneakadémián. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének zongoraprofesszora. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, eddigi fellépéseinek száma meghaladja a 2300-at. A magyar közszolgálati televíziók az elmúlt évek során 17 élő koncertfelvételt készítettek vele.

Koncertkörútjai során bejárta a világot, nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült ?llamokban. Hegedűs Endre 1999-től tanít zongorát és kamarazenét a Zeneakadémia tanárképző intézetében. Több nyelven beszél: angolul, németül, olaszul és japánul oktatja tanítványait.

A 2011-es évet az Európai Unió az önkéntesség évének nevezi: Hegedűs Endre maximálisan rászolgál az önkéntes segítő névre is, hiszen jelentős a jótékonysági tevékenysége, önzetlenül támogatja a rászorulókat. E munkája során megtanulta az egészen pici, óvodás korú gyermekek nyelvét is, akikkel rövid idő alatt megszerettette a műfajt a "zeneovi" nevű programján keresztül. Rendelkezik azzal a ritka adottsággal, melynek révén élményszerűen képes felnőtt és ifjú hallgatóit bevezetni a komolyzene világába.

Ez az esztendő a család éve is, a művész magánélete, családi harmóniája, szeretete alapján erre a címre is méltó, mindannyiunk számára példaértékű. Hegedűs Endre magatartása, egyszerűsége, toleranciája, emberi értékei mindenki számára példaértékűek.