Ugrás a tartalomra

Koszorúzás a temetőben

2011. március 14. hétfő
A 903-as számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportja megemlékezést tartott március 11-én a Budafok-felsővárosi temetőben, az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc hős katonái, Térey Pál honvéd huszárőrnagy és Hadik ?goston honvéd ezredes síremlékénél.
Koszorúzás a temetőben

A megemlékezők szomorúan felfedezték fel: megrongálták, felfeszítették a Térey-sírt. Az egy tömbből álló fedlap és a kövezet eltörött. (A városvédők képviselője a megemlékezés után ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.)

  

Térey Pál honvéd huszárőrnagy sírjánál dr. Bódis Lajos, a cserkészcsapat parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Szász Erzsébet, a Kempelen Farkas Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára tartott rövid beszédet. Elhelyezték koszorúikat a 903-as cserkészcsapat, a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportja, a Péter-Pál utca és Környéke Polgári Kör képviselői. Az önkormányzat részéről Zugmann Péter alpolgármester és Szepesfalvy Anna képviselő koszorúzott. A hősök emléke előtt Hajas Ervin (1990 és 1998 között Budafok-Tétény polgármestere) is tisztelgett.

A megemlékezők ezután Hadik ?goston honvéd ezredes síremlékéhez vonultak, ahol Bartos Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportja képviseletében - rövid helytörténeti összefoglalóval - emlékezett az egykori Kistétényben elhunyt Hadik ?gostonra, a forradalom és szabadságharc nagytapasztalatú katonai alakjára. Megemlékezett a szabadságharc további négy, a helységhez köthető alakjáról; Bello Alfréd honvéd hadnagyról, Entz Ferenc honvéd főorvosról, Kléger József honvéd huszáralszázadosról és Mezei József honvéd tüzérhadnagyról hallhattak történelmi adalékokat a jelen lévők. A síremlékre koszorút helyezett a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportja.