Ugrás a tartalomra

Kubik Anna Kossuth-díjas

2011. március 14. hétfő
A nemzeti ünnep alkalmából többek között Kubik Anna, Budafokon élő színművész vehetett át Kossuth-díjat március 14-én, a Parlamentben.
Kubik Anna Kossuth-díjas

A Jászai Mari-díjas színművésznek, érdemes művésznek a legjobb színészi hagyományokat megtestesítő játékáért, a drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes megformálásáért, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként ítélték oda az elismerést. (A művésznő 2009-ben alternatív Kossuth-díjat is kapott.)

Kubik Anna 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, utána a Művész Színház, végül a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, majd 2000-től a PestiMagyar Színház művésze lesz. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Soproni Petőfi Színház előadásaiban.

A kerületi közönség legutóbb januárban, a Vojnovich-Huszár Villában találkozhatott vele, ahol Ablonczy László íróval, a Nemzeti Színház volt igazgatójával közös estet tartott. A volt színidirektor emberi tartásáért és szakmai elhivatottságáért vigasztündérnek nevezte Kubik Annát. Úgy fogalmazott: barátságuk az akkori hatalom által betiltott, legendás Advent a Hargitán című Sütő-darab idején mélyült el, amikor együtt küzdöttek az írói és a színészi szabadságért. Az ebben a darabban alakított négyes női szerepe miatt kapta az ?rvai Réka csodái címet Kubik Anna könyve.