Ugrás a tartalomra

Budafokon járt a "magyar el Camino"

2011. április 04. hétfő
Április 3-án déltájt megérkezett a Péter-Pál kápolnához a Magyar Zarándokút Egyesület első csoportja.
Budafokon járt a

Az Esztergomból csütörtökön elindult féltucat zarándokot a tűző napsütésben Budafok legrégebbi templománál számos kerületi lakos köszöntötte, élükön Zugmann Péter alpolgármesterrel, Hervai d"™Elhoungne Istvánnal, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kerületi elnökével és nem utolsó sorban Eperjes Károly színművésszel. Borral, friss vízzel és pogácsával kínálták a csoportot, amelyet Rumi Imre, a Zarándokút Egyesület elnöke és Papp Lajos professzor vezetett. A hírneves szívsebészt külön örömmel köszöntötte régi barátja, Eperjes Károly. A kerületünkben élő színész a pápától kapott olvasót tette fel a professzor Csíksomlyóról ismert zarándokbotjára, amelyre előzőleg az alpolgármester Budafok-Tétény szalagját kötötte fel (képünkön).

A vendéglátók a budafoki Kálváriát ábrázoló képeslapot adták ajándékba a csoportnak, a hátoldalon bélyegzős felirat emlékeztet a kerületi zarándoklat időpontjára. A Kálvária és a kápolna történetét Garbóci László helytörténész rövid előadásában ismerhették meg a zarándokok. A csoport elhaladt a Kereszt utcában nemrég felújított fakereszt előtt, majd rövid pihenőt tett a Záborszky pincében. Itt a házigazda, Békési Imre bejelentette, hogy tervei szerint a pincénél szálláshelyet alakít ki a jövőbeni zarándokok számára.

A Magyar Zarándokút Egyesület februárban, Kalocsán tartotta első hivatalos tanácskozását. Rumi Imre egyesületi elnök, a kerület főépítésze - aki tavaly végigjárta az Esztergomtól Máriagyüdig vezető, számos ismert kegyhelyet érintő 420 kilométeres utat - a Városházi Híradónak elmondta, hogy az egyesület a lelki megtisztulást kereső magyar zarándokokat tömöríti. Abban különbözik a hasonló külföldi zarándoklatoktól, hogy már 26 helyi önkormányzat felkarolta. Külön önkormányzati társulást hoztak létre, hogy elősegítsék a zarándokút fejlesztését. Zugmann Péter alpolgármester is részt vett az előkészítő tanácskozásokban, személyesen festette fel a kettőskereszt tájékoztató nyilakat a zarándokút mentén.

  
Dr. Papp Lajos, Rumi Imre és Eperjes Károly,
Garbóci László helytörténész Rumi Imrével a Nagytétényi út mellett

A Budafokon átvezető negyedik szakasz a leghosszabb, több mint negyven kilométeres napi menetet jelent. A csoport ezt az útszakaszt a Normafánál kezdte, érintette a Makkos Mária kegyhelyet, Máriaremetét, valamint a gellérthegyi Sziklakápolnát, s innen érkezett a Péter-Pál kápolnához, ahonnan Szigetszentmiklósra vezet az útja. Rumi Imre - aki nagy turista - elmondta, hogy ez életének a leghosszabb napi menete, s hogy külön nehézséget jelent a dombos hegyvidék. A szinte nyári meleg is megviselte a kicsiny csoportot.

Papp Lajos vállalja a legkeményebb feladatot: nemcsak a napi harminc-negyven kilométeres távot teljesíti tízkilós hátizsákjával, hanem böjtöl is: kenyéren és vízen él. A professzor tartotta magát fogadalmához, hiába kínálta borral Eperjes Károly, aki azzal próbálta meggyőzni barátját, hogy vasárnap nincs böjt, hiszen az a feltámadás napja. Papp Lajos - mint ismeretes - nem csak orvosi tudásával gyógyít, lelki támaszt is nyújt, hitet ad betegeinek a gyógyuláshoz. Pécsi házának kertje is egyfajta kegyhely: Kálváriát, stációkat, sőt haranglábat is építtetett.

bwgy