Ugrás a tartalomra

Katy?„-emlékművet avattak ?“budán

2011. április 13. szerda
A lengyel és a magyar köztársasági elnök, valamint a főpolgármester, a kerületi polgármester és a diplomáciai testületek képviselői koszorúztak április 8-án.
Katy?„-emlékművet avattak ?“budán

Budafok-Tétényt a Szabolcs Attila polgármester vezette önkormányzati delegáció képviselte.

 

A Katy?„i mártírok parkjában Széri-Varga Géza szobrászművész és Széri-Varga Zoltán építész munkája, az erdőt szimbolizáló, kocka alakú alkotás állít emléket a második világháború egyik legsötétebb, legaljasabb epizódjának.

Történelemhamisítás a hazugság és az elhallgatás is. Katy?„ban mindkettő megesett - mondta ünnepi beszédében Tarlós István főpolgármester. A lengyel főtisztek lemészárlásának történetét ismertetve emlékeztetett arra, hogy a több mint 20 ezer áldozat között magyar is volt: Korompay Emánuel százados, a Varsói Egyetem magyar lektora.

Andrzej Wajda Katy?„ című alkotásának borzongató képi világával idézte fel Schmitt Pál köztársasági elnök a hetvenegy évvel ezelőtti tömegmészárlás borzalmát. A múlt ismeretében a holnapra kell készülnünk, s erre az európai közösségben egymást segítve mód és lehetőség nyílik - mondta.

A katy?„i igazság győzelmének bizonyítékaként méltatta Bronis?‚aw Komorowski köztársasági elnök a felállított emlékművet. A Szmolenszk melletti erdőben történt esemény azonban csak egy a kommunizmus bűneinek sorozatában, melyeket magyarok, lengyelek és oroszok ellen követtek el. Hangsúlyozta: ma az igazság győzelmét ünnepeljük a katinyi hazugság fölött.