Ugrás a tartalomra

Megújult a Városházi Híradó

2011. július 21. csütörtök
Színesebb, tartalmasabb, lényegre törőbb, olvashatóbb lett a Városházi Híradó. Az új főszerkesztő, Haraszty Gyula nagy tervekkel látott munkához. Munkatársunk őt kérdezte.
Megújult a Városházi Híradó

- Mi köti a kerülethez?

- Az egész családom budafoki születésű, gyakorlatilag Mária Teréziáig vissza lehet vezetni az őseinket, akik betelepült svábok voltak Promontorban. A család kivette a részét a helyi polgári fejlődésből, volt köztük kádármester, vendéglős és katonatiszt is. Édesanyám több mint 30 évig volt az egyik vezetője a kerületi borászati szakiskolának, édesapám pedig szintén sokáig tanított itt, rajztanár volt a Kossuth Lajos Általános Iskolában és a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Festőművészként az Év Művésze is volt a kerületben. Születésemtől kezdve itt élek, és tanítottam több helyi intézményben. Ide jártam iskolába, itt sportoltam, a BMTE futballistája voltam kilenc évig.  Az újságírói pályámat is itt kezdtem a "™90-es években, a kerületi televízióban és a Városházi Híradónak is dolgoztam.

- Hogyan lett újságíró?

- A tanítás mellett külsős munkatárként több lapnak dolgoztam évekig, amíg 2001-ben állandó státuszba nem kerültem a Magyar Nemzetnél. Ehhez persze annak idején jóval több gyakorlat és tanulás kellett, mint manapság. A tanári és a drámaelméleti diplomám mellett el kellett végezni egy egyéves újságírói iskolát is, a két év külsős gyakorlat mellett. Gyerekkorom óta érdekelt az írás, mindig írni vagy irodalmat tanítani szerettem volna, és hála Istennek tanulmányaim után nem is kellett mással foglalkoznom. Ilyen szempontból szerencsés vagyok.

- Milyen tervekkel veszi át a VH szerkesztését?

- Amikor ezt a munkát elvállaltam, ígéretet kaptam arra, hogy teljesen új formában és tartalommal jelenhet meg az újság. Ez nagyon érdekes feladat és nagy kihívás volt a számomra. Meggyőződésem, hogy az emberek többsége nem szeret terjedelmes, terjengős cikkeket olvasni, hanem inkább az informatívabb, lényegre törő tájékoztatást és az érdekességeket keresi. Meg kellett tehát találnunk a helyes arányt a hír műfajba tartozó írások, a kötelező jellegű közlemények és tudósítások, és az igazi kuriózumok között. A lapnak külső megjelenésében is változnia kellett, több képpel, vizuális információval frissítettünk a Városházi Híradón.

- Kikkel dolgozik együtt?

- A kerületi újságnál természetesen megújult a lapot előállító csapat is. Nem csak a felelős szerkesztő személye változott tehát, hanem új a tördelő, a nyomda és a terjesztő is. Utóbbi talán segíthet abban is, hogy a Városházi Híradó mindenhová az eddiginél nagyobb biztonsággal jusson el. Ezen kívül közvetlen munkatársam lett Gremsperger Péter, aki szerintem az ország egyik legjobb tipográfusa.

- Mit kér az olvasóktól?

- Reményeink szerint a kerületiek örömmel veszik majd a kezükbe az új lapot, hiszen már az új formátumban megjelenő első szám címlapján országos és nemzetközi hírű művészek jelennek majd meg. Akkor sem fognak az olvasóink unatkozni, ha beljebb lapoznak, mert izgalmas riporttal, beszámolókkal, interjúval találkozhatnak, például Sting kísérőzenekarának vezetője is megszólal majd a kulturális oldalon.
Természetesen várjuk a visszajelzéseket és olvasóink ötleteit. Szükségünk van a kritikára, az elismerésre és a jobbnál-jobb témákra, hogy egyre érdekesebb kiadvánnyal lephessük meg a kerületieket. Szívesen fogadunk az ötletek mellett a kerület hagyományaihoz kapcsolódó írásokat, fényképeket, levelezőlapokat, ereklyéket és mindent, ami egyedülálló és eredeti.

(A megújult Városházi Híradó első száma már letölthető Âť - a szerk.)