Ugrás a tartalomra

Baross-szobor Barosson

2011. július 25. hétfő
Július 23-án szombaton délelőtt avatták fel Baross Gábor köztéri mellszobrát a róla elnevezett budafok-tétényi városrészben.
Baross-szobor Barosson

A szemerkélő eső ellenére igen sok helybéli és kerületen kívüli érdeklődő ott volt az eseményen. A Baross Gábor-telepi Polgári Kör szervezésében létesült emlékhely felavatásakor a civil egyesület elnöke, egyben a szobor elkészítésének legfőbb szervezője, Pelikán Imre, valamint Karsay Ferenc alpolgármester, helyi önkormányzati képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Baross Gáborról ünnepi beszéddel emlékezett meg Németh Zoltán, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője. Jelen volt Szabolcs Attila polgármester és több díszpolgárunk is. (Németh Zoltán beszéde teljes terjedelmében olvasható a képviselő honlapján.)

 
Karsay Ferenc és Németh Zoltán beszél

A Baross Gábor Általános Iskola diákjai és tanárai verssel, énekkel készültek e jeles alkalomra, Schneider Zoltán Jászai-díjas színművész Vass Albert Építők dala című versét szavalta el.

 

Az emlékmű építői, Körösztös Péter, Szitó Mátyás és Juhász Ferenc leplezték le a szobrot, melynek megáldása után Szabolcs Attila, Németh Zoltán, Karsay Ferenc és Sebes Gábor az önkormányzat nevében koszorúzott. A szobrot Toma Mario barossi katolikus plébános áldotta meg, jelen volt és kérte az Úr áldását Kovács-Hajdu Albert nagytétényi református, és Solymár Gábor kerületi evangélikus lelkész is. Az emlékművet több kerületi civil szervezet is megkoszorúzta.

Az ünnepség végén Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke  mondott köszönetet az alkotóknak és a segítőknek. Szavait ezekkel a gondolatokkal zárta: "A Baross Gábor-telepi Polgári Kör és telepünk iparosai bebizonyították, hogy összefogással mire képesek, teljesítve egyik jelszavunkat: ÂťA múlt megbecsülése nélkül nincs jövő!ÂŤ. Remélem, édesapám odafenn boldog, mert a telep, amelyet a múltban ő épített, névadójának tiszteletére fia ma emléket állíthatott."


Az alkotók és a Baross Gábor-telepi Polgári Kör képviselői az emlékműnél.