Ugrás a tartalomra

Megújult az első budapesti állatotthon

2011. augusztus 08. hétfő
Július 30-án nyílt nappal ünnepelték a felújított kennelek átadását a HEROSZ ?llatotthonban.
Megújult az első budapesti állatotthon

Herman Ottó természettudós 1882-ben alapította Magyarországon az első állatvédő egyesületet, melynek jogutódja a Herman Ottó Magyar Országos ?llat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ). Országszerte hét állatotthona van a HEROSZ-nak, évente mintegy 1500-1800 állatnak tudnak gazdát találni és kb. 1000-1200 állatról gondoskodnak folyamatosan.

A kerületünkben működő állatotthon az elsőként létrejött ilyen intézmény a fővárosban. Húsz éve működik, bizony rá is szorult a kennelfelújításra, melyet mintegy 7 millió forintból, egy örökhagyó adományából sikerült elvégezni. A munkák idén februártól folytak, szebbé, otthonosabbá, komfortosabbá vált az állatotthon, 80-90 kutya, 30-40 macska, hüllők, háziállatok, ló, disznó, birka, baromfiak otthona.

Július 30-án nyílt nappal ünnepelték a felújított kennelek átadását. A rendezvényt dr. Berey Attila, a HEROSZ elnöke nyitotta meg. Beszédében elsőként a megszépült kennelekről, majd az állatvédelemről és a felelős állattartásról szólt. Mint mondta, a kóbor állatok számának csökkentéséhez lényeges a tudatformálás. A gyerekek fogékonyak, ezért is működtet a HEROSZ gyerektagozatokat minden szervezeténél.

 

A nyílt napra sok önkéntes jött, és érdeklődő látogatóból, ismerkedő állatbarátból sem volt hiány. A kennelek szeretetéhes lakói izgatottan várták a pórázzal közelítő látogatókat; az önfeledt játék, hancúrozás kicsit feledteti a bezártságot. A hétórás rendezvényen volt infósátor, kutyakozmetika, gyereksarok, büfé. Lehetett kutyát sétáltatni, lovagolni, macskát és kiskutyát simogatni.

A várva várt kutyás programot a Cerberos Kutyaiskola mutatta be hatalmas sikerrel. A műsorban engedelmességi, erőnléti, kondicionáló, minikutyás és szituációs őrző-védő bemutató volt látható. Később Joó István, a Cerberos ?llatvédő Egyesület elnöke tartott előadást a Magyarországon megalakult ?llatvédőrségről.

 
 

A szép időben, jó hangulatban telt nap sok fiatal számára bizton volt "lélekébresztő", mert - Anatole France szavaival - "Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik."

Kapcsolódó: a Promontor TV gyakran foglalkozik az állatotthonnal és rendszeresen bemutat örökbefogadható állatokat.