Ugrás a tartalomra

Évnyitó a Tomori Pál Főiskolán

2011. szeptember 12. hétfő
A kalocsai Tomori Pál Főiskola budapesti telephelyén tanuló hallgatók immár az intézmény saját épületében kezdhetik meg a tanulmányaikat Budatétényben.
Évnyitó a Tomori Pál Főiskolán

Az emeleti nagyteremben, szeptember 5-én megtartott ünnepségen dr. Meszlényi Rózsa rektor melett Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény alpolgármestere, dr. Mészáros István, a kalocsai Szent István Templom igazgatója, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, valamint tanszékvezetők, rektorhelyettesek köszöntötték a vendégeket és a hallgatókat.


A pulpitus első sorában: Norek Beatrix, a hallgatói önkormányzat kollégiumi biztosa, Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, dr. Meszlényi Rózsa rektor, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény alpolgármestere, dr. Mészáros István, a kalocsai Szent István Templom igazgatója, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke

A Szent Kristóf Régizene Együttes adott rövid műsort, majd dr. Meszlényi Rózsa rektor ünnepi beszédét követően az elsőéves hallgatók esküt tettek. A megnyitó után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az iskola épületét.


A képen balról jobbra Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, dr. Meszlényi Rózsa rektor, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, dr. Mészáros István, a kalocsai Szent István Templom igazgatója

A főiskola nem csak szálláshelyként tekint Budatétényre, második otthonaként kíván berendezkedni nálunk. Jelezte ezt, hogy több kerületi intézmény vezetője foglalt helyet a vendégek között; dr. Szántó János jegyző mellett dr. Patócs Andrea, a Közoktatási és Sport Iroda vezetője, dr. Bató András, a kerületi rendőrkapitányság vezetője, Keserű András, a Klauzál Ház megbízott vezetője is jelen volt. Dr. Meszlényi Rózsa rektor az évnyitón elmondta; Budapest olyan területét akarták kiválasztani, ahol nem működik felsőoktatási intézmény. Nem konkurálni akarnak a már működő felsőoktatási intézményekkel, hanem hozzáadni szeretnének Budapest felsőoktatásához, ahogy teszik ezt Kalocsán is.

Csepeli albérletből költözött kerületünkbe, a Művelődés utcába az iskola. A korábban szállodaként üzemelő épületben az oktatást szolgáló helyiségek mellett 130 férőhelyes kollégiumot alakítottak ki. Az épületben 800 hallgató, ezek közül 350 elsős kezdi meg tanulmányait.

Részlet dr. Meszlényi Rózsa rektor beszédéből

"A Tomori Pál Főiskola egész tevékenységét a magas fokú erkölcsiségre való törekvés hatja át. Az egyre gyorsuló ütemben fejlődő tudomány nem csak tudományos és társadalmi problémákat vet fel, hanem egyre inkább erkölcsi kérdéseket is. Az erkölcsi kérdések pedig nem a fizika, nem a kémia, nem a közgazdaságtan területére tartoznak. Mégis, mind a kutatónak, mind az oktatónak tekintettel kell lenni rájuk. Mint Einstein előre jelezte, a modern kor fő kérdése nem a genetika, hanem ugyancsak az erkölcs. A Főiskola oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak egyaránt komoly felelősséget kell vállalniuk egymásért, a társadalomért és az egész emberiségért abban a tekintetben, hogy mire használják fel a megszerzett tudást.

A tudomány igazsága a tekintély. Nem a tudományosság színezetével lesz valami igaz, hanem az igazság elfogadásával válik valamely tárgy tudománnyá. Amikor a hallgató első szemináriumi dolgozatát elkészíti, első sikeres vizsgáján túl van, ösztöndíjat, pályázatot nyer, megtapasztalja a rend elfogadásának és megtérésének természetét. Megérti, hogy a tudomány rendjében teljesítménye értékké válhat, sikere tudássá érik. Tekintélyt lát a tudományban, ami következetességre sarkallja. A tudomány ugyanis tudást terem, a tudás hozzáértést, a hozzáértés sikert, a siker reményt és a remény jövőt. A jövőben csak a tudáson keresztül bízhatunk igazán.

A Főiskola működésében meghatározó szempont a folyamatos párbeszéd szükségessége. Egy felsőoktatási intézmény nem élhet a társadalom feje fölött, elefántcsonttoronyba zárkózva. A társadalmat, a város és a régió lakosságát meg kell győzni az oktatás fontosságáról. A felsőoktatási intézménynek viszont szolgálnia kell a közösséget, felelős regionális kutatási, oktatási és kulturális központtá kell válnia.

Mára erre a csodálatos helyre kerültünk. Ez a hely megköveteli tőlünk a szép dolgok tiszteletét, és a tradicionális értékekhez való ragaszkodást. Igaz ugyan, hogy oktatni egy kapualjban is lehet, ha van tanár, és van hozzá diák. A Tomori Pál Főiskolán ugyanakkor a megalakulás óta szentül hisszük, hogy a környezet alapvetően határozza meg az ott folyó munkát. Úgy gondoljuk, hogy az épület, amelyben dolgozunk, nem csak egy magas szakmai színvonal biztosítására kötelez bennünket, de megköveteli az örök emberi értékek követését is."

Kapcsolódó: a főiskola honlapja

A Promontor TV tudósítása az évnyitóról