Ugrás a tartalomra

Tájékoztató a 2011. évi népszámlálásról

2011. szeptember 29. csütörtök
A népszámlálás kérdőíveit elektronikusan is ki lehet tölteni az erre szolgáló honlapon.
Tájékoztató a 2011. évi népszámlálásról

Tájékoztatófilmek a népszámlálásról: www.youtube.com/nepszamlalas

A népszámlálás honlapja: www.nepszamlalas.hu

Az elektronikus kérdőívet a www.enepszamlalas.hu oldalon, október 1-16. között lehet elérni.

Miért fontos?

  • megismerhetjük Magyarország összes lakosának életkörülményeit,
  • megalapozottan lehet a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális fejlesztéseket tervezni és lebonyolítani,
  • hatékonyabban pályázhatunk az európai uniós és más nemzetközi támogatásokra,
  • a népszámlálás egy globális program része, általa adunk pontos képet magunkról a szomszédainknak, az Európai Uniónak és az egész világnak,
  • az adatok megbízhatósága érdekében a részvételt és a hiteles adatközlést a törvény kötelezővé teszi.

Hogyan kell a kérdőíveket kitölteni?

Először a lakáskérdőív kérdéseire kell válaszolni, ezt követően pedig a személyi kérdőíveket kell kitölteni, annyi személyről, ahányan a lakásban laknak.

Személyi kérdőívet kell kitölteni

  • minden olyan magyar vagy külföldi állampolgárról, aki életvitelszerűen él a lakásban - akár bejelentkezve, akár bejelentkezés nélkül -, azaz aki éjszakai pihenését általában, a hét nagyobb részében itt tölti, innen jár iskolába, dolgozni (akkor is, ha átmenetileg távol van, pl. gyógykezelés, üdülés, rokonlátogatás miatt),
  • azokról a személyekről, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk,
    - de kollégiumban, munkásszálláson, albérletben stb. laknak, és ide időszakonként (pl. hetente, kéthetente, havonta) visszatérnek,
    - átmenetileg külföldön tartózkodnak, és a külföldön tartózkodás teljes időtartama várhatóan nem éri el a 12 hónapot.

A válaszadás kötelező, kivételt képeznek ez alól a szenzitív (érzékeny) kérdések, amelyekre a válaszadás önkéntes. Ezek a következők: nemzetiség, anyanyelv, vallás, tartós betegség, fogyatékosság.

Az adatokat a 2011. október 1-jei, szombati, 0 órai időpontnak megfelelően kell megadni.

Internetes kitöltés

A népszámlálás kérdőíveit elektronikusan is ki lehet tölteni az erre szolgáló honlapon. Ez a válaszadásnak gyors, egyszerű, költség- és környezetkímélő módja. Az adatszolgáltatási kötelezettséget 2011. október 1. és 16. között lehet így teljesíteni. Ezt követően már csak a számlálóbiztosnak lehet adatot szolgáltatni. Az internetes kitöltéshez ki kell venni a postacímre szeptember végén eljuttatott népszámlálási borítékból a kérdőíveket, és a Lakáskérdőíven található internetes belépési kód segítségével meg lehet kezdeni az online kitöltést.

Amennyiben az internetes kitöltést választja, az Önnel egy háztartásban élők kérdőíveit is ily módon kell megválaszolni.

A számlálóbiztosok azonosítása

A számlálóbiztosoknak fel kell mutatniuk a számlálóbiztosi igazolványukat! Ezen szerepel a számlálóbiztos azonosítására szolgáló sorszám, a számlálóbiztos neve, valamint a Polgármesteri Hivatal jegyzőjének aláírása. Az igazolvány kizárólag személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes!

A KSH telefonos ügyfélszolgálata ingyenesen hívható. Segítségével ellenőrizni lehet a számlálóbiztos nevét és azonosító számát, meg lehet győződni arról, hogy valóban népszámlálási munkát végez. A KSH telefonos ügyfélszolgálata 2011. szeptember 15-e és november 8-a között naponta (hétvégén is) 8 és 20 óra között hívható.
Telefonszámaik: 06-80-200-014, 06-80-200-224