Ugrás a tartalomra

Ahol dédszüleink nevelkedtek

2011. november 21. hétfő
Emléktáblát avattak Nagytétény egykori első elemi népiskolájának épületén.
Ahol dédszüleink nevelkedtek

A Nagytétényi Polgári Kör állított emléktáblát azon az épületen, amely kezdetben egy, majd két tanteremben, közel száznegyven éven át szolgálta a település ifjainak nevelkedését. A Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai, Tóbiás Petra, Berkó Dávid és Sábján Róbert furulyaszóval, Tóbiás Bálint verssel köszöntötték az egybegyűlteket, Tamaskáné Fekete Erika, az iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet.

Dindi István, az iskola nyugalmazott történelemtanára felidézte az egykori iskola működésének éveit. Az 1804-ben épült, majd később leégett első iskola helyén 1827-ben adták át a kéttantermesre kibővített iskolaépületet. A község hamar kinőtte, az 1840-es években már 170 gyerek járt ide, az 1868-ban bevezetett tankötelezettség után pedig már 250 nebulónak kellett helyet szorítani. Itt indult 1911-ben a tanonciskola, az akkori iparosképzés is. 1927-ben felépült az új iskola, de az épület továbbra is az ifjúságot szolgálta, különböző mozgalmak, szervezetek kaptak helyet a házban, egészen az államosításig.

Az emléktáblát megkoszorúzta az önkormányzat nevében Szabolcs Attila polgármester, a Nagytétényi és a Baross Gábor-telepi Polgári Kör, a Bartók-Csut Lakótelepért Egyesület és mások.